Въздушен удар на НАТО в Афганистан уби 90 души, сред които много цивилни

Въздушен удар на НАТО в Афганистан уби 90 души, сред които много цивилни

Най-малко 90 души загинаха след въздушен удар на НАТО в Северен Афганистан, съобщиха световните агенции в петък. Силите на Алианса са поразили две цистерни с гориво, отвлечени по-рано от талибаните. Последвалата експлозия е отнела живота на десетки талибани, но според свидетели сред загиналите има и много местни мирни жители.

В четвъртък вечерта бойци на талибаните са откраднали две цистерни с гориво на НАТО в провинция Кундуз. Те успели да прехвърлят една от цистерните през река в района, но не успели да направят същото с втората и я зарязали. Според някои съобщения на мястото се струпали десетки местни жители, които започнали да източват и отнасят горивото.

В този момент въздушен удар на НАТО поразил цистерните и предизвикал огромна експлозия.

От щаба на алианса в Афганистан потвърдиха, че в Кундуз е извършена въздушна атака, но не съобщиха подробности. На въпрос дали е възможно експлозията да е предизвикана от обстрел на силите на НАТО, говорител на силите на пакта посочи, цитиран от Ройтерс: "Мога да потвърдя, че бе извършено въздушно нападение през нощта или рано тази сутрин в провинция Кундуз".

Големият брой жертви предизвика реакция на загриженост и безпокойство в международната общност.

ООН поиска задълбочено разследване на бомбардировката. Мисията на световната организация в Афганистан ще изпрати на мястото на експлозията екип, за да направи оценка, съобщи нейният заместник-ръководител Питър Галбрейт.

Същевременно и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, обеща, че алиансът ще започне незабавно разследване на въздушния удар, извършен от натовски самолети.

Расмусен призна, че има вероятност сред жертвите на въздушния удар да има и цивилни афганистанци. По-рано беше съобщено за 90 убити, а според афганистанските власти, цитирани от АП, сред убитите имало и 40 цивилни.

Германските военни към силите на НАТО в Афганистан, които контролират района, съобщават само за 46 убити талибани.

Шведският външен министър Карл Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, и британският външен министър Дейвид Милибанд призоваха за спешно разследване на информациите за цивилни жертви.

Споделяне

Още от Свят