Въздушна отбрана на САЩ била катастрофално неподготвена за атаките от 11 септември

Американската въздушна отбрана е била катастрофално неподготвена за атаките от 11 септември 2001 г., обяви сенатската комисия, разследваща обстоятелствата около терористичните удари.

В предварителен доклад се посочва, че американските сили не са имали възможност да прихванат четирите отвлечени самолета, които терористите камикадзета превзеха.

Документът, разпространен по време на последния ден на публичното изслушване в комисията, разкрива подробности за случилото се с всеки от самолетите на 11 септември. В залата присъстваха и роднини на загиналите, някои от които носеха техни снимки.

При четенето на документа бяха излъчени аудиозаписи от самолетите и контролните кули, които преди това не са били публично достояние, предаде Си Ен Ен.

Ген. Ричард Майърс, председател на съвета на обединените началник - щабове, даде показания пред комисията в последния ден от изслушванията.

При атаките на 11 септември 2001 г. загинаха близо 3000 души, когато членове на Ал Каида разбиха три отвлечени самолета в Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона, а четвъртият се разби в Пенсилвания.

Пълен хаос

В третия си за тази седмица доклад комисията резюмира отговорността на военните, на Федералната авиационна администрация и другите агенции.

Авиационните и военните служители са били неподготвени във всяко отношение за случилото се на 11 септември, констатира комисията.

Отвличането на самолетите и атаките са се развили твърде бързо, за да могат военните да предприемат нещо ефективно за спирането им.

Докладът, придружен с аудиовизуална презентация, проследява объркването и забавянето на служители, които се опитват да потвърдят кои самолети са отвлечени и да локализират в каква посока са поели. Посочва се също кога военните са информирани и как са реагирали, включително и заповедите на президента Джордж Буш и президента Дик Чейни да се стреля по самолета, навлязъл във въздушното пространство на Вашингтон.

Всеки опит на военните да прихванат самолетите обаче е бил твърде малък, твърде закъснял, а агенциите, в чиято отговорност е било предприемането на действия, не са били подготвени за самоубийствени атентати.

Те са се опитвали, при трудни обстоятелства, да организират защита срещу безпрецедентна заплаха, с която никога не са се сблъсквали и за която никога не са били тренирани, се казва в документа.

Комисията поставя въпроса дали при по-добре координирана реакция от страна на различните агенции е могло един от отвлечените самолети да бъде свален, което да предотврати удрянето му в Пентагона.

Вместо това, посочва комисията, дълго отлаганата заповед за извънредно положение от вицепрезидента Дик Чейни да се стреля по отвлечените самолети, е пристигнала след като и последната машина се е разбила на поле в Пенсилавния.

Цивилните служители късно са уведомили военните за развиващите се атаки, а реакцията е била затруднена от проблеми с локализирането на местонахождението на самолети, се казва в 29-страничния доклад.

В него също така е посочено как президентът Буш е продължил участието си в училищно мероприятие от 5 до 7 минути след като началникът на кабинета му докладва: "Втори самолет се удари във втората кула. Америка е нападната".

На специални графики бяха показани треакториите на четирите самолета.

Първият отвлечен самолет, който е излетял от Бостън и се разби в Световния търговски център, се смята, че е пилотиран от основната фигура в групата на 19-те похитители - Мохамед Атта. На записа се чува гласа му, който съобщава на пътниците: "Имаме някои планове. Само стойте спокойно и ще бъдете добре. Връщаме се на летището".

По-късно Атта казва на пътниците"Ако се опитате да извършите някакви движения, ще застрашите и себе си, и самолета".

Беше излъчен и запис на самолета, който се разби в Пенсилвания, тъй като пътниците са влезли с сблъсък с терористите. Похитителят казва на пътниците, че на борда има бомба.

В доклада се посочват редица погрешни ходове на авиационните и военните власти, при които са загубени ценни минути между времето, когато въздушният контрол е разбрал за първото отвличане и моментът на разбиването в Пенсилвания.

Очаква се цялостният доклад на комисията да бъде публикуван на 28 юли.

Комисията, в която участват и демократи, и републиканци, излезе с два различни предварителни доклада в сряда.

Ал Каида планирала да разбие 10 самолета

Единият разкрива как Ал Каида първоначално е планирала да разбие в САЩ 10 отвлечени самолета и че групировката все още работи за организиране на биологични, радиологични или ядрени атаки.

Цели на първоначалните атаки са били Белият дом, Капитолия, главните квартири на ЦРУ и ФБР, както и обекти в Калифорния.

Бин Ладен обаче е отменил тези атаки, като предпочел Световния търговски център и Пентагона.

Халд Шейх Мохамед за пръв път предложил атаките през 1996 г., но планирането не е било започнало до 1999 г.

Бин Ладен е искал ударите да се осъществят в началото или в средата на 2000 г., но пилотите - камикадзета все още не са били обучени.

Тогава Бин Ладен е настоявал за по-ранна дата през 2001 г., като 12 май, или през юни или юли, когато израелският министър - председател Ариел Шарон е трябвало да посети Белия дом. Но похитителите отново не били готови.

Датата 11 септември е била избрана три седмици преди атаките. Похитителите са купили билетите си две седмици предварително.

Операцията възлиза между 400 - 500 хиляди долара, без да се включва обучението в Афганистан. Похитителите са похарчили 270 000 долара в САЩ, основно за уроци по пилотиране, пътувания, настаняване и за превозни средства.

Ню Йорк таймс: Буш да се извини за войната

Другият доклад описва корените на военизираната групировка и нейните дейности. В него се посочва, че "няма достоверни доказателства", че Ирак е помагал на Ал Каида да проведе ударите от 11 септември, което е в противоречие с казаното от американския вицепрезидент за дълго съществуващи връзки между Саддам Хюсеин и Ал Каида.

Твърденията за контактите на Багдад с Ал Каида послужиха като оправдание на администрацията на Буш за войната в Ирак.

През февруари 2003 г. държавният секретар Колин Пауъл заяви пред ООН, че Ирак е дал подслон на заподозрения йордански терорист Абу Мусад ал - Заргауи, "сътрудник на Осама бин Ладен" и членовете на Ал Каида. Отричането от страна на Ирак на връзки с Ал Каида просто е несериозно, каза още Пауъл.

Американският вестник Ню Йорк Таймс призова президента Джордж Буш да се извини на американския народ за войната срещу Ирак.

В редакционен коментар се посочва, че от всички начини, по които президентът Буш е убедил американците да подкрепят инвазията миналата година, най-нечестният е бил опитът му да свърже, както вестникът се изразява, войната на избора с битката срещу терористите по света.

Споделяне

Още от Свят