Възел от конфликти около събарянето на хотел "Рила"

Възел от конфликти около събарянето на хотел "Рила"

Спорът "за" и "против" събарянето на централния столичен хотел "Рила", чийто собственици искат да вдигнат на негово място многоетажна сграда, се прехвърли и в Столичния общински съвет (СОС).

Това е "паметник на грозното социалистическо строителство и трябва да бъде съборен и да бъде построена нова сграда", заяви в четвъртък на заседанието на градския съвет кметът Бойко Борисов. Той все пак уточни, че намеренията на инвеститорите трябва да бъдат представени на обществено обсъждане и бъдещият архитектурен проект да бъде съгласуван със собствениците на другите сгради в района.

Преди дни стана ясно, че собствениците на хотела възнамеряват да съборят сградата и на нейно място да построят 22-етажен бизнес център, който се спуска и 8 етажа под земята.

Собственици на хотел "Рила" са "Риел 99" (96%), Министерство на икономиката (2.52%) и група физически лица (1.58%). Един от управителите на "Риел" е Ирена Маринова. Тя е съдружник на Васил Божков в "Българска енергийна група".

Обявените намерения за събаряне на сградата и издигане на нова срещат съпротива не само от архитекти, археолози и политически партии, но и от патриарх Максим и Софийската митрополия. Патриархът е изпратил протестно писмо до районното кметство "Средец", в което се казва, че събарянето на "Рила" ще навреди на църквата "Св. Николай Солунски Чудотворец", залепена за сградата.

В дискусията се намеси и Институтът за паметниците на културата, тъй под сградата има древни римски постройки. Собственици на съседни сгради протестират срещу евентуален строеж под земята. В същото време еврейската организация "Шалом" претендира за собственост на земята под хотела.

В четвъртък общинските съветници от Демократи за силна България излязоха с декларация срещу "строежа на 22-етажна сграда на мястото на хотела". Това намерение е определено като "вандалска намеса в архитектурата на града".

ДСБ заявиха, че проектът явно се реализира с подкрепата на Столична община и МРРБ. Те призоваха да не се издава разрешително за строеж на планирания обект и да бъде сформирана група, която да определи историческия център на София и по този начин да се прекъснат процесите на инвестиционни намерения за строителство в него.

Негативните реакции от духовници, археолози, архитекти и обикновени граждани срещу събарянето на хотела, обаче явно няма да дадат резултат, ако се съди по реакциите на столичния кмет, който е в правомощията да разреши строителството, както и на главния архитект на София, Петър Диков, който потвърди, че е възможно хотелът да бъде премахнат, но по безпрахов метод.

"Само с одобрение на СОС с главния архитект ще пуснем строителните книжа. Обществото трябва да оцени новата сграда, която ще бъде построена", каза в четвъртък Борисов. "Аз съм за събарянето на хотела, защото това е най-грозната сграда там”, подчерта той.

По повод разгорелия се спор "Риел 99" заявиха в четвъртък, че нямат намерение да строят небостъргач на 22 етажа и подземен паркинг на 8 етажа. Те твърдят, че ще запазят сегашната височина на сградата, а подземните гаражи ще бъдат само на един етаж.

Уважаваме правото на мнение на всеки, но не можем да се съобразяваме с всяко съображение, защото тогава би трябвало да спрем работата си, казват собствениците. Според тях в този проект няма нищо, което е противозаконно или срещу интересите на обществото, освен това в България има достатъчно институции, които да осъществят ефективен контрол.

"На мястото на хотел "Рила” ние предвиждаме красива, модерна и функционална сграда, която да бъде една от архитектурните забележителности на столицата. Поради тази причина за нас са несъстоятелни обвиненията, че ще загрозим тази част от центъра на София, в която понастоящем градината е превърната в кръчма, по пейките се търкалят маргинали и е по-добре човек да не пристъпва там нощно време“, посочват собствениците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?