"Въжени" прегради монтират по първата линия на метрото

"Въжени" прегради монтират по първата линия на метрото

Автоматични прегради, които наподобяват въжета и са метални, ще бъдат монтирани на 10 от най-натоварените метростанции от Първия метродиаметър на софийското метро, стана ясно във вторник от съобщение на Столична община. Съоръженията вече са монтирани на метростанциите "Опълченска" и "Стадион Васил Левски".

Те са въжени и се вдигат нагоре, когато влакът спре. Съоръженията във вторник бяха инспектирани и от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Автоматичните подвижни врати отделят перона и пътниците от метровлака. Съоръженията предотвратяват както случайни падания на пътници върху релсите, така и умишлени слизания на пътя на метровлака, уточняват от общината.

Автоматични врати от този тип се използват в Корея и Япония, а в момента се тестват в метрото на Барселона и Стокхолм.

Изпълнител на пилотния проект е консорциума ДЗЗД "Обединение Ер Ес Де Метро София", в което влизат "Атко трейд", "Ес Ка Де Хайтек" и "Ханатек систем". Последните две фирми са корейски. Договорът е за 21.47 млн. лв. с ДДС. Преградните въжени съоръжения само за "Опълченска" и "Васил Левски" ще струва почти 3.76 млн. лв. Консорциумът ще изгражда тези защитни съоръжения и по втория лъч на метрото.

По откритата наскоро трета линия на метрото са монтирани стъклени прегради за защита на пътниците.

Споделяне

Още от България