Важни документи за историята на Великобритания се водят безследно изчезнали

Изгубени са над 1000 документа, включително за смъртта на Георги Марков

Важни документи за историята на Великобритания се водят безследно изчезнали

Британското правителство призна, че около хиляда документи, свързани с чувствителни и спорни моменти в историята на страната през XX век, се водят безследно изчезнали, след като служители са ги преместили от националния архив и са ги обявили за изгубени. Сред тях са и документи за убийството на българския дисидент Георги Марков през 1978 година, съобщи БНР.

Вестник "Гардиън" съобщава, че не е известно местонахождението на много документи, свързани с Фолкландската война, бурните събития в Северна Ирландия и прочутото писмо на Зиновиев, довело до катастрофална загуба на лейбъристите в изборите през 1924 година. Липсват файлове и от британската колониална администрация в Палестина, изпитанията на ваксината за детски паралич и старите териториални спорове между Великобритания и Аржентина.

Сред загубените документи е и част от папката за убийството на българския дисидент и журналист Георги Марков през 1978 година с миниатюрна капсула с отровата рицин чрез прословутия "български чадър".

Смята се, че около хиляда документи, всеки един от тях състоящ се от десетки страници, се водят безследно изчезнали, след като са били преместени в министерството на външните работи (Форин офис) от местата за публичен достъп в националния архив.

От Форин офис са отказали коментар на вестника по въпроса защо документите са били преместени или дали има копия от тях, но са заявили, че част от тях вече са намерени и върнати в архива. 

Споделяне

Още от Свят