Важни избори в Македония и Румъния

Вотът трябва да сложи край на дългата политическа криза в Скопие

Никола Груевски

Двете съседни на България държави – Македония и Румъния, провеждат в неделя важни избори за парламент.

В Македония вотът е предсрочен. От него се очаква да сложи край на политическата криза в страната, свързана със скандал за предполагаема корупция в правителството, който доведе до оттеглянето през януари на националистическия лидер ветеран Никола Груевски, припомня "Ройтерс".

Заради разногласия сред партиите досега вотът бе отлаган два пъти.

Груевски, който е лидер на дясноцентриската партия ВМРО-ДПМНЕ, се надява да бъде преизбиран като министър-председател на Македония.

Основният му съперник е партията "Социалдемократически съюз на Македония" (СДСМ), чийто лидер Зоран Заев предизвика последната криза, обвинявайки правителството в подслушване на телефонните разговори на десетки хиляди граждани и разпространи записи, които изглежда уличават правителството в корупция, посочва информационната агенция.

Четири партии на албанската етническа общност, която представлява около една трета от 2.1-милионното население на Македония, също участват в изборите.

На последните парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ взе 61 места в 123 местния македонски парламент, докато СДСМ остана в опозиция с 34 депутата.

Според анализатори, цитирани от БНР, в допитванията води ВМРО-ДПМНЕ, но не е изключено да има сериозни изненади.

На днешните парламентарни избори в Румъния пък се очаква социалдемократите да получат около 40% от гласовете и да бъдат първа парламентарна сила, но без достатъчно мнозинство за създаване на самостоятелно правителство, посочва оше националното радио.

Румънските избиратели са близо 19 милиона души. Кандидатите са 6000 за 466 депутатски и сенатски места в парламента в Букурещ.

По информация на БНР до обяд бяха гласували около 15% от имащите право на глас.

Очаква се избирателната активност да достигне около 40%.

На последните парламентарни избори през 2012 г. победиха социалдемократите с 58.6% от гласовете и 273 спечелени депутатски места. Националлибералите, които по-късно спечелиха президентските избори, тогава получиха 100 места.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?