"Важно е да има журналисти, които не търпят да ги наричат мисирки"

Иван Радев

"Важно е в България да има журналисти, които не търпят да бъдат квалифицирани по този начин и вярват в достойнството на професията. Именно нашата вяра в това, че има нужда от журналистика, ни дава ни дава основание да правим това, което правим".

Това каза Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти- България (АЕЖ) по повод думите на премиера Бойко Борисов, с които той сравни с мисирки журналистки, които му задаваха въпроси за решението на президента Румен Радев да свали доверието си от правителството. АЕЖ излезе и с позиция, с която осъди обидното поведение на Борисов

"Обществото също трябва да е убедено, че има нужда от журналисти, които имат достойнство. Именно девалвирането на ценностите в професията, на това, че в нея има доста хора, които нямат проблеми от подобна комуникация с властта, тази реакция води до това да живеем в обществото и в ситуацията, в които се намираме", каза той пред БНР.

Той обърна внимание, че част от присъствалите журналисти веднага реагираха и подчертаха, че не е редно премиер да говори така на представители на медии. "За съжаление, я има и другата страна - имаше други публикация след това в едно централно издание как мисирка не било толкова обидна дума, защото ацтеките смятали пуйката за божество или нещо подобно… До голяма степен за разединението на общността има вина и самата общност", каза Радев.

В България властта "има особени отношения с определени медии, които всъщност съществуват и благодарение на силната подкрепа на държавата и на правителството", допълни той.

За Гешев и институционалния натиск

Радев определи като "форма на институционален натиск върху медии и журналисти" позицията, с която Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) осъди на общо основание български медии, че атакуват държавното обвинение

"В тази позиция на прокурорската колегия се говори за медии и публикации, които са насочени злонамерено срещу прокурори и прокурори и съдържат неверни твърдения, включително се позовават на документи с невярно съдържание, които са съставени от името на държавни институции. Не става много ясно точно кои са визираните публикации. Ясно става само, че са критични. По този начин всеки, който по някакъв начин е критикувал по една или друга причина прокуратурата, попада под обсега на тази позиция. Затова казваме, че може да говорим за институционален натиск върху журналисти", посочва Радев.

По думите му същото важи и за поведението на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел към Атанас Чобанов от "Биволъ".

Според Радев думите на главния прокурор "съдържат и намек за някакъв компромат, с който той разполага срещу журналиста Чобанов".

"Това всъщност е прийом на авторитарните, тоталитарните режими, когато всеки е държан с някаква информация, която държавата знае за него и която в даден момент може да разкрият. Това би било много притеснително и пак е форма на натиск върху журналисти", добави той.

"Възмутителни, скандални и обидни думи"

Междувременно Съюзът на българските журналисти (СБЖ) най-сетне излезе с позиция срещу поведението на премиера.

"Възмутителни, скандални и обидни не само за журналистите, но и за цялото ни демократично общество са унизителните определения, които си позволи да употреби премиерът Бойко Борисов в изявления пред медиите при техни въпроси по важен обществено-политически проблем", казва председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

Тя посочва, че СБЖ "категорично осъжда и винаги е осъждал подобно цинично поведение, което, уви, се проявява не за първи път".

"Това е брутална, трайна тенденция вече от години. Тя удря не само по журналистите, а по цялото общество. Дори в конкретните груби фрази на премиера от последния случай виждаме едновременни обидни квалификации и към вършещите работата си репортери, и към висш държавен служител на президентството заради негови медийни изявления", добавя Тодорова.

Тя критикува и поведението на Гешев, както и позицията на ВСС. "Критикуваните медии не са назовани, а обвинителният тон на позицията е същият, както и в друго подобно становище на същата Прокурорска колегия, разпространено, още докато вървеше процедурата по избор на нов главен прокурор. Тази поредна серия от демонстративни изяви е откровена канонада не само срещу свободата на словото и правата на журналистите, но и срещу самите устои на демокрацията, за което СБЖ нееднократно е алармирал и което винаги възмутено е осъждал", посочва председателят на съюза.

"Само възмущение не е достатъчно"

Тодорова се обръща и към журналистите: "Живеем във вододелни дни, колеги. Ясно е, че отнийде няма да дойде "спасител" от непоносимото блато, в което сме натикани. Ясно е, че само от нас зависи да защитим достойнството си и самата демокрация. Затова само възмущението, което кипи във всички ни, не е достатъчно. Нужен е нашият единен, солидарен отпор - не само като журналистическа гилдия, но и като гражданско общество".

И в позицията на СБЖ, като в тази на АЕЖ преди това, се дава пример с Великобритания, където политически репортери бойкотираха брифинг на правителството, след като екипът на премиера Борис Джонсън опита да забрани на някои медии да присъстват.

Политици се възпитават като във Великобритания

"Това е начинът да се възпитават политиците. Да им покажем характер. Да им покажем, че те зависят от нас, а не ние от тях. Нека когато следващият път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб. Нека разберат най-после, че дължат респект, уважение и отчетност не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт", добавя тя.

.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?