Към протестиращите:

Важното е да започнете, трудно ще ви бъде, но ще успеете

Людмил Тодоров. Сн: БГНЕС

На вчерашния протест срещнах актьора Явор Бахаров. Той каза: "Дотук добре, но какво ще правим после”. След кратка пауза си отговори сам: "То ще си покаже на протестите”. Аз бих допълнил – то вече си е показало.

Срещата ми с Явор ме подтикна да споделя с вас какво би могло да се случи в съвсем близко бъдеще. То е обнадеждаващо, стига да не спирате дотук.

Първо да ви кажа как изглеждате отстрани.

Обути сте в маратонки, водите с вас и децата си, на гърба ви са вашите раници, не цапате София, изхвърляте боклуци само в предназначените за тази цел места, дори фасове не пускате просто ей така на жълтите плочки, вашата интелигентност и образованост личи отдалеч, лицата ви са одухотворени, часове съм стоял да гледам дали ще открия някой случаен сред вас – не, всички си приличате по това, че знаете какви са причините за мизерията в България, не се оплаквате от скъпия ток и от ниските майчински, протестирате срещу поредната гавра с вашето гражданско и човешко достойнство, назовавате нещата с истинските им имена и искате да ги промените.

Въпросът на Явор Бахаров беше: как?

Аз разбирам от политика толкова, колкото разбирате вие, може би по-малко, но със сигурност разбирам от хора и мога да ви уверя, че срещу вас стоят неинтелигентни, примитивни, самозабравили се самодейци, които управляват страната вече четвърт век.

Гафът с Делян Пеевски за мен е интересен повече като доказателство за ниска интелигентност, отколкото за нещо друго. Този гаф е исторически шанс за България, както се изразяват същите тези парвенюта, и трябва да бъде използван. На господин Пеевски един ден ще му издигнат паметник, ако вие успеете да използвате този гаф по най-добрия начин.

Примитивният, алчен, неинтелигентен човек има своите качества. Природата рядко оставя своите чада без средства за оцеляване. Качествата на действащите български политици са в тяхното безсрамие и наглост. Тези качества не са за подценяване, но в същото време са лесни за преодоляване, стига човек да не блокира и да не онемее възмутен.

Ето какво е измислила например Мая Манолова в предложенията си за нов избирателен кодекс – гласуването да става чрез машини, а не ръчно. Идеята е повече от прозрачна – за да се обезпечи финансово и технологически този процес, ще са нужни години, разбирай, четири, до края на мандата на това Народно събрание.

Давам този незначителен пример, за да подкрепя тезата си, че срещу вас стоят хора, чието ниво е ниско и вие не бива да им се плашите. Трябва да знаете, че уплашените са те, защото с тях е свършено като политици. Ако проявите настойчивост, глинените им крака ще се подвият под тежестта на наглостта и глупостта им.

И тук отново опираме до въпроса как да стане това?

Вие вече виждате как сегашната опозиция и партиите, останали извън парламента, потриват ръчички в очакване на своя нов шанс. Ще ви оставят да свършите мръсната работа и веднага ще се възползват.

Как да им се противопоставите?

Няма друг начин, освен да основете ваша партия, в която да влезете всички вие, които в момента сте на улицата. Никак не сте малко, болшевиките в Русия са били една шепа хора (това беше шега).

Ако искате да промените нещо, ще го направите с политически средства, няма как иначе. Отсега ви гарантирам, че за вас ще гласуват вашите баби и дядовци, все едно как са оцветени, а те са два милиона. Ще гласуват и всички измъчени от досегашните управляващи българи, а те са много повече от два милиона.

Лесно се дават съвети, нали?

Да, лесно, но имайте предвид следното – вие не сте поразени чак толкова от така наречения преход, но със сигурност сте скептични, че тази работа може да стане. Ето сега е моментът да стане, защото след четвърт век "промени” в България количеството на смислените хора най-после стигна нужната критична точка, от която връщане назад няма.

Не гледайте назад. Само преди пет-шест години, когато част от вас са били ученици, а друга част студенти, такъв обрат щеше да бъде немислим. Това вече не е така.

Знам колко ще е трудно да се организирате политически. Вие изпитвате погнуса от политиката, но не оставайте с вашата погнуса. Един ден вашите деца няма да я разберат. Вие сте призвани да извършите най-трудната и неблагодарна работа – да пратите в миналото сегашните политически практики и да изградите една нова държава. Имате потенциал за това.

В сега съществуващите партии, а и извън тях, има ваши съюзници - образовани, интелигентни, можещи и подготвени хора, които ще ви помогнат на един по-следващ етап.

Важното е да започнете. Не се страхувайте, че ще се изпокарате. Това също е манталитетно наследство от миналото. Вие няма да се изпокарате. Ще ви бъде много трудно, да, но в крайна сметка ще успеете.

Вие сте обречени на успех.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?