Възход на крайни и популисти се очаква на изборите в Италия днес

След вота е твърде вероятно да се стигне до патова ситуация

Италианският Сенат

Днес в Италия се произвеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46.6 милиона италианци, а за Сенат - 42.9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.

Новото в днешните избори е, че бюлетините са защитени от регистрационен цифров код, което изключва всяка възможност за фалшифициране.

Италианците ще трябва да изберат 630 депутати и 315 сенатори. Кандидатите наброяват 7762 души от 31 партии, част от които влизат в коалиции. Прагът за влизане в парламента е три процента.

Ще се гласува по нова система, като е частично пропорционално и частично мажоритарна. Една трета от местата (232 в Камарата на депутатите и 116 в Сената) ще бъдат за мажоритарните кандидати, събрали най-много гласове, а останалите две трети ще бъдат разпределени по пропорционален принцип с оглед на събраните гласове от партийните листи. Не може да се гласува за кандидат и за партия, която не го подкрепя.

Партията или коалицията, която събере над 40% от гласовете, ще спечели мнозинството в парламента. Само в този случай победителят ще може да сформира самостоятелно правителство.

Изборният ден продължава до 23.00 ч. местно време (полунощ българско време).

Очакваше се ниска избирателна активност, но към обяд активността бе 19.38%, тоест с 4% повече в сравнение със същия час на предходните парламентарни избори.

Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Берлускони води с 37 процента, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28 процента, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27 процента и лявото движение "Свободни и равни" с 6 процента.

Според допитванията обаче няма политическа сила, която да спечели над 40% от гласовете, въпреки че за фаворит се смята дясноцентристката коалиция начело с партията "Напред, Италия" на бившия премиер и политически ветеран Силвио Берлускони, "Лигата" на Матео Салвини и "Братята на Италия" на Джорджи Мелони. Според коалиционната договореност кандидатът за премиер ще бъде предложен от партията, събрала най-много гласове. Смята се, че това ще бъде "Напред, Италия", която вече предложи за премиер председателят на Европарламента Антонио Таяни. За премиерския пост обаче претендира и Салвини, но неговата "Лига" изостава от съюзника с 3-4 процента.

Партията, която може да събере най-много гласове извън коалициите, може да бъде "Движението 5 звезди", на което допитванията дават 28 процента. Но и те няма да съберат 40 процента. При това движението отхвърля всякакви коалиции.

Няма възможност за коалиция и около управляващата до момента Демократическа партия (ДП), чийто рейтинг е около 20 процента. В коалиция с нея е блокът на бившата еврокомисарка и външен министър Ема Бонино, съучредителка на Радикалната партия "+ Европа". Блокът има реални шансове да прескочи 3-процентната бариера, но това пак няма да е достатъчно за създаването на правителство на ДП без привличането на други политически сили.

Левият център е представен от още едно обединение – "Свободни и равни". В него влязоха политици, напуснали по-рано ДП. Те дотолкова са несъгласни с партийния лидер Матео Ренци, който е бивш премиер, че не искат и да чуват за какъвто и да е съюз с него. Допитвания дават 7-8% на "Свободните и равните".

Сегашното избирателно законодателство със сложната си система за броене може да доведе до парадоксално положение. "Движението 5 звезди" може да стане водеща некоалиционна партия, най-голям брой гласове да събере дясноцентристкият съюз, а най-многобройната фракция да стане ДП заради очаквани победи на мажоритарните ѝ кандидати. И въпреки това нито една от тези сили няма да сформира правителство, което да има подкрепата на парламентарно мнозинство.

Италианската конституция предвижда изходът от това положение да се потърси от президента, който ще проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Въпреки това конституцията не регламентира ясно на кого държавният глава може да даде мандат за сформиране на правителство - на партията с най-много гласове или на коалиция.

Споделяне

Още от Европа