Възхвала на Първанов под формата на конференция за Стамболов

Възхвала на Първанов под формата на конференция за Стамболов
Конференция по повод 115-та годишнина от убийството на Стефан Стамболов  във вторник се превърна в повод за възхвала на "личния принос към българската държавност” на президента Георги Първанов. Заради този си принос той бе удостоен с почетен знак "Стефан Стамболов", учреден от Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов”, Специализираното висше училище по библиотекознание и БАН.

Държавният глава лично се изяви с лекция за лидерството в българската политика, а модератор на "научната сесия" бе историкът и последен шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност д-р Димитър Иванов.

Освен почетния знак на името на Стамболов, с който вече бе удостоен и премиерът Бойко Борисов, Първанов получи и картина, изобразяваща бик. По-рано тази година премиерът получи картина, на която бе изрисуван петел.

Журито, присъждащо отличието, е в състав Светлана Шаренкова, председател на форум "България- Русия”, член кореспондент Атанас Атанасов, Валерия Фол и ректорът на специализираното висше училище по библиотекознание, някогашен вицепрезидент на "Мултигруп”, главен секретар на МС при правителството на Беров, депутат от ДПС Стоян Денчев, осветен от комисията по досиетата като бивш сътрудник на ДС.

След церемонията Шаренкова отбеляза, че е имало членове на журито, които не били много съгласни да се присъди отличието на премиера Бойко Борисов.

Левски, Ботев, Стамболов, Първанов

"Левски е недостижим, Ботевият дух е в небесата, а първите строители на свободна и социална България отдавна са в националния пантеон, но дори и те не са признавани единодушно във времето през което са живели. За това е историята, тя отрежда всекиму дължимото за съжаление след десетилетия, а дори и векове", заяви Шаренкова при връчването на почетния знак.

Тя уточни, че Първанов получава отличието не само заради поста, който заема. По думите ѝ "намирането на баланса и хармонията в обществените отношения" е основното в политическата и в научната дейност на Първанов, която, както е известно, е преминала в Института по история на БКП и в Центъра по исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.

"Опитите за неглижиране на активната и балансирана позиция на Георги Първанов по най-наболелите икономически, социални и духовни проблеми на българския народ са обречени", предсказа категорично Шаренкова.

"Така както Стамболов в годините, в които руската империя къса дипломатически отношения, не ограничава, а стимулира културните, образователните, личните отношения с Русия, подобно на него д-р Първанов разбира смисъла да бъдем коректни и лоялни партньори на Русия, без това да влияе на отношенията ни с ЕС и САЩ", коментира още тя.

Шаренкова отбеляза, че ролята на Първанов като президент на всички българи била признавана нееднократно, дори от неговите опоненти.

Първанов: Склонността към политическото насилие води само до нови злини

След като си получи отличието, президентът Георги Първанов се впусна да обясни своите виждания за теорията и практиката на лидерството. Според него истинските лидери обединяват, а не разделят обществото.

"Склонността към политическото насилие води само до нови злини и до нови жертви, не само в буквалния смисъл на думата. И това трябва да е ясно за всеки, който отваря такава страница в българската политика, респективно в българската история", каза Първанов.

По думите му да имаш авторитарни амбиции не стига, за да се мериш със Стамболов. Той коментира още, че "политическата отговорност е социална" и не е маловажно кой плаща цената на изхода от кризата и не трябва да се допусне да се увеличи диференциацията между най-бедните и най-богатите.

"Липсата на приемственост, зачеркването на постигнатото от предишните, самонадеяната илюзия, че всичко започва от теб, политическите чистки в администрацията - това са остри болести, които съпътстват българската политика от началото на прехода до днес, те са отражение на липсата на лидерско мислене", коментира Първанов.

Управлението се нуждае от компетентност и интелигентност

"Може би Франсис Бейкън да не е прав на сто процента, твърдейки, че знанието е власт, но не мога да се съглася с онези, които подценяват значението на компетентността и интелигентността", коментира Първанов.

По думите му постигането на европейската идея за качествено нов икономически растеж за времето след кризата ще изисква интелигентна сила в управлението.

Той каза още, че триъгълникът Брюксел - САЩ - Русия и отношенията на България с тях, е условен.

"Ние сме членове на ЕС и трябва да имаме съзнанието за съюзническата отговорност и солидарност, но не за сметка на този или на онзи. Центърът на тежестта в този триъгълник трябва да бъде националният интерес - това трябва да бъде критерият, мерилото за оценката на едно или друго действие, независимо дали то засяга военните аспекти на националната сигурност, енергийните проекти или духовното ни общуване с нашите партньори", заяви държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България