Възлова станция и нови жици ще спират прекъсването на тока в Мартен

Станцията бе доставена под погледите на кметовете на Русе и Мартен и зам.-областния управител на Русе

Вече е доставена в страдащия от години от често спиране на ток и изгорели електроуреди град Мартен, край Русе, обещаната възлова станция, която трябва да стабилизира захранването с електроенергия, съобщиха от "Енерго-Про" в четвъртък.

За проблема се разшумя след като преди около две седмици жителите на града излязоха на протест и блокираха пътя Русе-Силистра, защото от електроразпределителното дружество не обръщат внимание на жалбите им. В резултат енергийния регулатор нареди на "Енерго-Про" да предприеме спешни мерки срещу постоянното спиране на тока в града.

Сега вече е доставена компактна възлова станция, която ще бъде инсталирана до края на ноември. Стойността на обекта е 400 000 лв. и от дружеството обясняват, че той е бил заложен в инвестиционната му програма за 2018 г. още преди да избухне общественото недоволство в Мартен.

Възловата станция ще осигури устойчива работа на електропроводите, захранващи с електричество не само Мартен, но и близките села Сандрово и Николово, както и района. Тя трябва да намали до минимум рисковете от възникване на смущения в електрозахранването.

Съоръжението е оборудвано с най-съвременен клас елегазови прекъсвачи и модерна система за дистанционно управление, което ще позволи да се намали до минимум времето, необходимо за ремонтни работи и обслужване на електроразпределителната мрежа, посочват от "Енерго-Про".

Дружеството допълва, че от 2016 г. досега е вложило в района на Мартен 200 хил. лв. и заедно с община Русе и с кмета на Мартен Димо Тонев работят и за ограничаване на кражбите в района и поддръжка на съоръженията.

Отделно от 11 октомври мрежовият оператор започва да изпълнява цялостна програма за подмяна на проводници и рехабилитация на мрежата ниско напрежение в града. Компанията посочва още, че "има изградена дългосрочна визия за развитието на електроенергийната структура в района на град Мартен, залегнала в инвестиционния план на дружеството за 2019 – 2023 г.". 

Споделяне

Още от България