След оценка на активите и пасивите на НЕК по ядрения строеж

Възможен е конкурс за продажбата на проекта за АЕЦ “Белене”

До седмица се чакат данни от САЩ за появилия се американски кандидат

сн. БГНЕС

С оглед появата на частен инвеститор за построяването на спряната АЕЦ “Белене” и при проявен интерес и на други кандидати е възможно да се обяви процедура за продажба на ядрения проект, коментира пред журналисти в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано през деня в. “Дневник” съобщи, че “Националната електрическа компания” (НЕК) е обявила поръчка за избор на изпълнител, който да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ "Белене", с готовност за тяхното отделяне". Оценителят ще вземе 500 хил. лв. без ДДС и за два месеца трябва да е готов с оценката.

Добрев коментира, че това е нещо, което е трябвало да бъде направено още през 2004 г., когато е било решено да се строи ядрената централа, за да е ясно с какво страната ни влиза в проекта и да може при финансови трудности и липса на интерес, той да умре по естествен начин. Това обаче не е била направено нарочно, за да плаща НЕК за проекта “докато падне на колене и това се случи”, каза министърът. По думите му отделянето на пасивите и активите на НЕК по АЕЦ “Белене” е необходимо и за евентуалното продължаване на проекта, ако такова решение се вземе.

 

Оценка на вложенията и дълговете на НЕК по реализациятана АЕЦ "Белене" не е правена, само премиерът Бойко Борисов е съобщавал за платени досега за строежа 1.4 млрд. лв. от НЕК. От компанията се искат и 1 млрд. евро от руския изпълнител за извършените дейности по проекта.

 

Проект на решение за даване на мандат на Добрев Добрев за преговори с потенциални частни инвеститори за проучване на възможността за продължаване на строежа на АЕЦ “Белене” бе изготвен от парламентарната група на ГЕРБ в четвъртък и се очаква да бъде гласуван идната седмица. До такъв вариант се стигна, след като в сряда на заседанието на парламентарната комисия по икономика и енергетика Добрев заведе американската компания “Глобал Пауър Консорциум”, която прояви интерес да придобие ядрения проект. Участниците в консорциума обаче са неясни и в петък Добрев поиска с писмо до Държавния департамент по енергетика на САЩ информация за кандидат-инвеститора. На него ще му бъдат поставени 8 тежки финансови условия, сред които и внасяне на неотменима гаранция от 200 млн. евро или долара, по думите на Борисов, в полза на НЕК за сериозността на намеренията на кандидат-инвеститора.

 

Очаква се следващата седмица да пристигне отговор от страна на американските власти дали познава инвеститора и неговите представители, каза Добрев в събота, но не пожела да коментира дали ще се изчакат данните от САЩ, за да се гласува проекторешението за евентуално продължаване на прекратения през март 2012 г. строеж на АЕЦ “Белене”. Той допусна възможността за провеждане на процедура за продажбата на ядрения проект, ако интерес към него проявят и други инвеститори.

 

По повод коментарите, че промяната на решение на правителствата и парламента за спиране на АЕЦ “Белене” и започването на преговори с неясен инвеститор за ядрената централа ще накърни имиджа на страната ни, Добрев обяви, че не вижда как това ще стане.

 

Той отхвърли и твърденията на руския изпълнител на АЕЦ “Белене” - “Атомстройекспорт” (АСЕ), че българската страна не го е уведомила, че спира проекта, като обясни, че до руската компания е изпратено писмо, че се спира проекта и ще се плати всичко, което е изработено до 31 март 2012 г., когато изтече и последния анекс към поредицата споразумения, сключени в периода ноември 2006 – 2011 г. Добрев обяви още, че не се водят никакви преговори с руската страна по АЕЦ “Белене”, тъй като сме в процедури на съдебни искове. Седмица по-рано шефът на “Българския енергиен холдинг” Михаил Андонов” обяви пред Mediapool, че преговорите с руската страна и по “Белене”, и по “Южен поток” продължават.

 

Добрев обясни още, че поне една година ще мине, преди по същество да започне гледането на арбитражните дела, които са завели една срещу друга АСЕ и НЕК. Все още не е определен арбитражен състав по предишните дела, които заведоха миналата година двете компании една срещу друга. АСЕ внесе през юли 2011 г. иск за 58 млн. евро в арбитражния съд в Париж за поръчано от НЕК и неплатено оборудване за АЕЦ “Белене”, който в началото на септември 2012 бе увеличен до 1 млрд. евро. НЕК от своя страна миналия октомври внесе иск за 62 млн. евро срещу АСЕ в арбитраж в Женева заради неплатения изцяло стар реактор от площадката на АЕЦ “Белене”, за който българската страна също намекна, че вероятно ще увеличи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес