Възможен е нов лек спад на цената на газа от януари

Възможен е нов лек спад на цената на газа от януари

Природният газ най-вероятно ще запази цената си в първото тримесечие на 2016 г., но е възможно и леко да поевтинее, каза изпълнителният директор на общественият доставчик "Булгаргаз" Петьо Иванов пред журналисти в понеделник.

"Нашата прогноза от 1 януари е поне да няма повишение, т.е. тази цена, която в момента се прилага - от 415.20 лв за 1000 куб. метра, може би ще остане в този вариант. Ако има движение, предполагам, че няма да е нагоре", каза той. Възможно е дори цената да тръгне леко надoлу, тъй като в момента се забелязва спад в цената на петрола, която е в основата на тарифирането при синьото гориво.

"Но също така се забелязва повишаване цената на курса долар-лев. Т.е, ако спадът при петрола не се изяде от повишената цена на долара, може би ще има запазване на цените и леко понижение", допълни Иванов. Той обаче не се ангажира с прогнози за конкретно намаление, това ще стане ясно при подаването в началото на декември в енергийния регулатор на заявлението за цената от 1 януари.

Ако компонентите в цената на природния газ позволяват намаление от януари, то ще е поредното след спада на цените през цялата 2015 г., което доведе до около 30 процента общо поевтиняване на суровината през  годината. 

"Булгаргаз" към момента е на загуба от 23 млн. лв. стана ясно още от думите му. Отрицателният резултат обаче е натрупа заради обезценка на материални запаси в газохранилището в Чирен.

Общественият доставчик разполага с 450-460 млн. куб. м природен газ в газохранилището в Чирен, допълни Иванов и посочи, че "всеки от нас се надява да няма нужда, тези количества да бъдат аварийно използвани през следващата година".

Споделяне

Още от Бизнес