Възможен е нов партньор в “Набуко“

Възможен е нов партньор в “Набуко“
С още един може да нарасне броят на акционерите в проекта за газопровода “Набуко, който трябва да доставя газ от Каспийския регион до страните от Европейския съюз. Сред желаещите да се включат в тръбата е държавният фонд на Абу-Даби “Интернешънъл Петролиъм Инвестмънт къмпъни“ (IPIC), който според източник, близък до компанията, е заинтересован да придобие дял в проекта до края на 2010 г.

IPIC е дъщерно дружество на Националната нефтена компания на Абу-Даби, която се занимава с чуждестранните ѝ инвестиции в нефтения и химическия сектор. Компанията освен това държи 20 на сто от австрийската OMV, която е съакционер в проектната компания за “Набуко“ заедно с турската “БОТАШ“, “Българския енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ и германската RWE с по 16.67 на сто дял.

От консорциума “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ неведнъж са заявявали, че са открити за включването на седми партньор, ако той носи ползи за проекта и бъде одобрен от всички акционери.

Интересът на инвестиционната компания към “Набуко“ говори за вярата в неговата ефективност, посочва руското издание RusEnergy.

Евентуално участие на IPIC в проекта може да донесе изгоди за фонда не само чрез бъдеща препродажба на дела ѝ, но и като съдейства за реализацията на намеренията на Абу-Даби да развие експорта си, В момента Обединените арабски емирства (ОАЕ), част от които е Абу-Даби, влиза в списъка на най-големите производители на втечнен природен газ.

В последно време ОАЕ проявява активен интерес към газа на Туркменистан, където смята да инвестира в развитие на находища от държавния си фонд в размер на 328 мрлд. долара.

Тази суровина може да се използва от ОАЕ и за внос в Европа и най-реалният вариант за транспортирането ѝ е “Набуко“, отбелязва изданието.

Така би могло да се осигури допълнителна суровина освен обеми от Азебрайджан и Иран за запълване на тръбата, чието строителство е насрочено за 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес