Възможен е превантивен удар на САЩ в Северна Корея

Пхенян обяви готовност да се справи при военен удар, Китай и Русия призовават за сдържаност

Възможен е превантивен удар на САЩ в Северна Корея

САЩ може да нанесат превантивен удар на Северна Корея, ако имат доказателства, че страната се готви да извърши нов ядрен опит, твърдят американски медии. "Силно вярвам, че Китай ще се погрижи за Северна Корея. Ако те не могат, САЩ, заедно със съюзниците им, ще се заемат с това!", написа държавният глава Доналд Тръмп преди ден в "Туитър".

Според телевизия Ен Би Си е възможен превантивен удар с конвенционални оръжия срещу Северна Корея, ако Пхенян е на път да осъществи изпитание на ядрено оръжие. От Северна Корея предупредиха, че скоро предстои ”голямо събитие“, а американски представители коментираха, че знаци сочат към ядрен тест, който може да се случи най-рано този уикенд.

Според редица наблюдатели Северна Корея може да извърши по случай навършващата се в събота 105-а годишнина от рождението на основателя ѝ Ким Ир-сен нов ядрен опит или изстрелване на балистична ракета.

Представители на американското разузнаване заявяват, че САЩ са разположили в региона два миноносеца в региона, способни да изстрелят крилати ракети Томахоук. Освен това американски тежки бомбардировачи са разположени на о. Гуам, за да атакуват Пхенян, ако се наложи.

Засега Пентагонът отказва коментар. Говорителка на Пентагона каза, че министерството на отбраната не обсъжда бъдещи операции и не "прави публични предположения за евентуални сценарии".

В. "Ню Йорк таймс" вчера писа, че Вашингтон подготвя стратегия на няколко равнища за противодействие на ядрената програма на Северна Корея, като тя включва и силови методи, но американският президент Доналд Тръмп засега се насочва към дипломатически и икономически мерки.

Същевременно зам.-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол заяви, че страната ще проведе своя следващ ядрен тест тогава, ”когато върховното командване намери за добре“ и че Пхенян е подготвен да се справи с евентуален военен удар на САЩ.

Според китайския външен министър Ван И всеки момент в Северна Корея може да избухне конфликт и диалогът е единственият начин да се предотврати необратима ескалация на напрежението.

”Ако някой провокира конфликт на Корейския полуостров, трябва да е готов да поеме историческата отговорност и да плати цената”, предупреди също Ван И. Той призова заинтересованите страни да се въздържат от действия, които може да бъдат възприети като заплахи”.

Русия също призова за проява на сдържаност.


Пхенян: Няма да стоим със скръстени ръце след заплахата на САЩ

Ситуацията на Корейския полуостров сега е в омагьосан кръг, заяви заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол в специално интервю за Асошиейтед прес.

Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ с превантивен удар, каза висшият севернокорейски дипломат и добави, че президентът Тръмп всява смут с агресивни туитове и с разширяващите се по мащаби военни учения в региона. Той предупреди Вашингтон да прекрати военните си провокации срещу Пхенян.

Дипломатът се спира по-конкретно на написаното от Тръмп в Туитър, че "Северна Корея си търси белята". "Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята", отвърна той и добави, че "КНДР е готова за война, ако те изберат това".

"Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим", каза севернокорейският дипломат, говорейки чрез преводач. Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще контрира с превантивен удар.

"Какъвто и ход да изберат САЩ, ние ще се справим и сме напълно готови да намерим отговор", заяви той.

Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ, каза Хан. Според АП по време на 40-минутното интервю той е бил спокоен и учтив, но решителен в изразите си.

САЩ обсъждат военни варианти

Междувременно високопоставен американски представител, цитиран от ДПА, каза, че САЩ "вече обсъждат военни варианти" с оглед на нарастващите заплахи от Северна Корея. Този въпрос ще бъде обсъждан и при предстоящото посещение на американския вицепрезидент Майк Пенс в Азия и Австралия следващата седмица. Пенс ще се срещне с лидерите на Южна Корея, Япония, Индонезия и Австралия.

За "военните опции" ще се търси и мнението на генерал Винсънт Брукс - командващ американските сили в Южна Корея, казал служителят по време на брифинг за журналисти във връзка с предстоящото посещение.

Запитан как САЩ биха реагирали на очаквания нов ядрен опит на Северна Корея, особено ако това се случи по време на посещението на Пенс, служителят казал, че разузнавателните служби постоянно информират президента и вицепрезидента какво става в региона и "ние сме готови да отвърнем на това".

Телевизия Ен Би Си, цитирана от ДПА, съобщи вчера, че ако са убедени, че Северна Корея е решила да извърши ядрен опит, САЩ могат да предприемат превантивен удар срещу нея.

Китай може да не окаже помощ на Корея, ако САЩ нанесе удар

Китай може и да не окаже съюзническа помощ на КНДР, ако американските войски решат да нанесат удар по тази страна, съобщи в петък вестник "Саут Чайна морнинг пост", като се позова на китайски експерти и анализатори. Вестникът отбелязва, че макар между двете страни да има договор за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 1961 г., Пхенян се е отказал да спазва режима за неразпространение на ядреното оръжие.

По този начин е нарушено едно от условията на двустранния договор, отнасящо се до създаването на условия за мир и стабилност в региона.

Китайските наблюдатели смятат за малко вероятно да започне пълномащабна война, защото САЩ едва ли ще предприемат сухопътна операция, а вместо това вероятно ще се ограничат с нанасяне на серия от ракетни удари. Това би облекчило Пекин, когато трябва да реши как да реагира - той няма да има нужда да мобилизира свои наземни войски за оказване на помощ за КНДР. "Но ако все пак се стигне до военен конфликт, китайската страна може да помогне на Пхенян, като го снабдява с храна и въоръжение, например стари танкове", пише "Саут Чайна морнинг пост".

"Китай се опасява, че падането на режима в Пхенян може да отприщи наплив на бежанци в КНР и да ликвидира буферната зона, отделяща американските войски от китайската граница", отбелязва вестникът.


Китай, смятан за единствения съюзник на Северна Корея, е против ядрената програма, разработвана от режима на Ким Чен-ун, но редовно призовава и САЩ да проявяват въздържаност по този въпрос.

Япония се готви за евакуация на граждани и бежанска вълна

Японски правителствен служител, цитиран от Ройтерс, каза, че японският Съвет за национална сигурност е обсъждал как да бъдат евакуирани близо 60 000 японски граждани от Южна Корея в случай на криза. За целта щели да бъдат използвани търговски кораби и самолети. Ако правителството на Южна Корея се съгласи, в помощ на евакуацията може да бъдат изпратени и военни кораби и самолети.

Служителят отказа повече подробности поради деликатността на темата.
Съветът обсъждал също и възможната вълна от бежанци от Северна Корея към Япония, в която можело да има и севернокорейски шпиони и агенти.

Кремъл призова за сдържаност

Кремъл призова днес всички страни да проявяват сдържаност във връзка с напрежението около Северна Корея, съобщи ТАСС.

"В Москва следим с огромно безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и приканваме всички страни да не предприемат каквито и да са провокационни действия", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

Русия продължава да е привърженик на политическо-дипломатическите методи за решаване на всички кризи, в това число на севернокорейската, добави говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?