Възможен обрат в сделката със Спас Русев за "Виваком"

Разследвания и редица жалби срещу смяната на собствеността

Възможен обрат в сделката със Спас Русев за "Виваком"

Два месеца след търга за продажбата на "Виваком“, спечелен от българския предприемач Спас Русев, е възможен обрат в сделката, пише вестник "Банкеръ". Това става на фона на отложени плащания, жалба от претендиращ собственик на акции и започнало разследване  в британската Служба за борба с тежките измами срещу начина на провеждането на процедурата  по наддаването за телекома, провело се в края на ноември 2015 г.

Тогава "ВТБ Кепитъл" (VTB Capital) – инвестиционното звено на руската "Внешторгбанк" (ВТБ), което е и сред акционерите на "Виваком“, организира продажбата на телекома заради непогасен мостови заем от 150 млн. евро, който е бил отпуснат през 2013 г. на един от собствениците на телекома – "ИнтерВ Инвестмънт" (InterV Investment) и обезпечен със 100% от акциите на "Вива телеком България“, собственик на "Виваком". Търгът бе спечелен с оферта от 330 млн. евро от Спас Русев, а другият претендент – гръцкият предприемач Панос Германос, познат у нас от веригата магазини "Германос", преди да ги купи "Теленор", се отказа от наддаването.

Сделката с Русев вече бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и се очакваше да приключи до март, но по информацията на "Банкеръ" "ВТБ Кепитъл" е решила да удължи до 10 март срока за погасяването на заема, заради който бе извършена продажбата.

Опитите на Mediapool да се свърже с изпълнителния директор на "ВТБ Кепутъл България" Милен Велчев не са успешни.

Отварянето на нова възможност за изплащане на дълга може да доведе до отмяна на търга и запазване на досегашната собственост в телекома. "ВТБ Кепитъл" държи над 33 на сто в БТК, малко над 43% са на притежателя на фалиралата КТБ Цветан Василев, а останалите малко над 23% - на група кредитори на компанията, най-големият от които е американецът Майкъл Тененбаум.

Още преди провеждането на продажбата на "Виваком" през ноември в Лондон предприемачът Дмитрий Косарев, който е свързан с руския "православен олигарх" Константин Малофеев, обяви, че всъщност той е собственик на 43.3 на сто от акциите в оператора, тъй като е изкупил дела на Цветан Василев. Косарев сезира главният прокурор Сотир Цацаров и  премиера Бойко Борисов, че се прави незаконен опит за продажба на "Виваком", тъй като неговата фирма "Емпрено Венчърс Лимитед" била собственик на 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), държаща въпросните 43.3 на сто. В началото на 2015 г. компанията LIC33 на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие взе дела на Цветан Василев в БТК, но през юли Луврие обяви, че активите са върнати на предишния им собственик. През ноември Косарев заяви, че този дял е негов, но Милен Велчев твърди, че акциите са си на Цветан Василев.

Сегашният ход на "ВТБ Кепитъл" разкрива няколко неща, пише "Банкеръ". От една страна, банката явно няма необходимия резерв, с който да провизира кредита, за да може да го направи предсрочно изискуем. Затова обявява нов срок за приемане на плащания. От друга страна има множество спорни моменти около търга – заведени са съдебни дела в Люксембург, Лондон и Виена по жалби на "Емпрено Венчърс“.

Отделно компанията "Луврие Инвестмънтс Къмпъни 33 СА" (Louvrier Investments Company 33 S.A.) внесе в българския  Върховен административен съд жалба срещу решението на КЗК за одобряването на сделката със Спас Русев. Според фирмата на Луврие това ще лиши "ИнтерВ", която е притежавана от негова фирма, от контрол върху собствеността.

Според него, обаче действията на "ВТБ Кепитъл" са провокирани от внесена миналата седмица жалба на Косарев в  британската Служба за борба с тежките измами

Тезата е, че "ВТБ Кепитъл" нечестно е завладяла акционерния дял на "ИнтерВ" във "Виваком“, като е влязла в заговор с трета страна, така че да блокират достъпа на собственика. Сред лицата, споменати в документа, са директорите на "ВТБ Кепитъл" Ник Хът и Алексей Яковицки и Юрий Соловьев (заместник-председател на управителния съвет на ВТБ и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг“ (Русия)).

В жалбата се посочва , че "ВТБ Капитал“ нарочно е попречила на "ИнтерВ" да рефинансира заема от 150 млн. евро. След това е продала акциите на дружеството във "Виваком“ нва силно занижена цена на , които са използвани за гаранция по заема, на силно занижена цена на свързано лице – свързания с ВТБ Спас Русев.

Според Косарев властите в Русия също обмисляли разследване срещу неизвестни лица във връзка с продажбата на "Виваком“.

В същото време Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор "Ю Пи Си" (UPC), който бе сред кандидатите да играят в ноемврийския търг за "Виваком"заедно с американския фонд за дялови инвестиции "Си Ви Си" (CVC), обяви в интервю за вестник "Капитал", че продължава да има интерес към телекома. Шнайдер заявява, че по всяка вероятност би се включил в нова процедура по продажба на дружеството, "както и бихме преговаряли в момента, за да стигнем до споразумение със сегашните собственици".

"Ние напуснахме процедурата, защото не чувствахме, че инвеститори като мен или CVC могат да бъдат част от подобен процес заради начина, по който той беше структуриран. Не бихме се чувствали комфортно да бъдем в процес, в който толкова много се подценява даденият бизнес под пазарната му стойност. Това, че една част от ВТБ продава на друга част от ВТБ, ни се стори странно и не видяхме много прозрачност. Ние искахме да изкупим дяловете на всички инвеститори в компанията и да рефинансираме дълговете. Това щеше да бъде предложението ни, това казахме на правителството и на продавача. Те избраха другия път и ние решихме, че не можем да бъдем част от процедурата, а и нашата оферта не отговаряше на правилата на търга. На практика бяхме изритани, защото не следвахме техните правила, а те не бяха логични от търговска гледна точка", разказа Шнайдер.

Доколкото ноемврийската сделка предвижда препродажба на "Виваком", той посочи, че  вече е осъществен контакт със собствениците и те са запознати с "нашия все така съществуващ интерес към активите. Бизнесменът обаче коментира, че никога не е виждал нещо подобно в практиката си - "ВТБ да купи от ВТБ" и определи продажбата като "доста странен процес за толкова голям актив".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес