Възможна е нова криза с боклука в София

Възможна е нова криза с боклука в София

През ноември спира возенето на софийски битови отпадъци на сметищата в Пловдив и в Карлово и Столична община пак няма работещ вариант за съхранение на боклуците, стана ясно на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

Дотогава кметството има право да извози 280 т смет, след това ще се търси вариант за отваряне на втора и  трета клетка на депото в Суходол, съобщи зам.кметът по екологията Мария Бояджийска. По думите ѝ общината вече е предприела действия за това, но още не е отпаднала  заповедта на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-София за затварянето на сметището.

Двете клетки имат свободен капацитет да приемат софийските боклуци за 18 месеца. Времето може да бъде удължено с инсталирането на сепариращи инсталации на две от площадките за балиране на отпадъците, каза Бояджийска. Вече има такива планове, организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки "ЕкоБулПак" искала да строи такова съоръжение на площадката в "Требич". На терена в Кремиковци общината смята да сложи мобилна инсталация за сепариране на отпадъци. Така обемът на отпадъците за балиране ще намалее с 30 процента, което ще позволи клетките в сметището да се ползват 24 месеца,, изчисли зам.-кметът.

Бояджийска заяви, че готовата за експлоатация площадка за съхранение на отпадъци в Горни Богров ще бъде използвана "само в краен случай", както е обещал столичният кмет Бойко Борисов.

В същото време столичните общинари одобриха проектите за споразумение с концесионерите за чистотата в София и задължиха кмета да преговаря за "опрощаване на част от съдебните разноски по делото в размера на адвокатските възнаграждения".

Съветниците се съгласиха да бъдат изплатена главницата по дължимите суми към "Волф 96", "ДИТЦ" и "Чистота София" за уличното почистване през зимата на 2005 г. Така концесионерите ще получат дължимите им 8 млн.лв., а на общината ще ѝ бъдат опростени лихвите за просрочване на плащането.

На фирмите-концесионери са отказани преговори по исканото от  тях увеличение на сумата за сметосъбиране и сметоизвозване, каза след заседанието кметът Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България