Възможна е предпазна клауза заради нелегитимна защита на потребителите

До няколко месеца Европейската комисия може да наложи предпазни клаузи в сферата на защитата на правата на потребителите. Това прогнозира лидерът на СДС Петър Стоянов в петък, посочвайки, че причина за такива мерки ще е закъснялото прилагане на разпоредби от новия Закон за защита на потребителите.

Нормативният акт влезе в сила преди шест месеца и разпорежда създаването на Комисия за защита на потребителите, съставена от петима членове. По думите на Стоянов, в момента действа подобна структура, но тя е конфигурирана по стария закон и има реална опасност нейните актове да се окажат недействителни пред съда.

Лидерът на СДС информира, че въпреки задължението по закон, настоящата комисия работи по стар правилник, в който е разписано, че членовете са трима.

“Единият от тях е напуснал преди две години. Така решенията и актовете се издават от двама души”, добави Стоянов.

Според него е срамно България да има еврокомисар по защита на потребителите, но в същото време да няма легитимна Комисия за защита на българските потребители и то в условията на действащ нормативен акт.

Законът задължава министърът на икономиката и енергетиката да определи петимата души за състав на Комисията за защита на потребителите, а Министерски съвет – да ги назначи.

Стоянов добави още, че Министерството на финансите все още не е одобрило фактури, с които българските фирми да извършват плащания в рамките на ЕС.

От СДС поискаха също на всеки 15 дни българските институции да публикуват на своите Интернет страници подробни отчети за свършената работа по изпълнението на европейските изисквания във всички области.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?