Възможна е прокурорска проверка в МВР заради гръмналите складове

Бойко Найденов: "Тотално и крещящо нарушаване на правилата" в базата край Петолъчката

Снимка: БГНЕС

Зам.-главният прокурор Бойко Найденов учудващо бързо обяви, че разследващите вече са наясно с взривовете край Петолъчката и са установили крещящо нарушаване на правилата в складовете там. От думите му стана ясно още, че прокуратурата смята да провери и МВР, което отговаря за контрола на складовете.

"Тотално и крещящо нарушаване на правилата за работа при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката е установило разследването", заяви Найденов. В същото време обаче той отказа да съобщи детайли от разследването.

 

"Считам, че вървим в правилна посока, колегите ми докладваха преди два дни, че има интересни находки. Просто в момента искам да ги закрепим по възможно най-добрия процесуален начин. Говорят за това, че има виновни лица за това, което се е случило", каза Найденов пред Дарик радио.

 

Трима души загинаха при взривовете в складовете за боеприпаси край Петолъчката миналия вторник.

 

Институциите отказаха да поемат каквато и да било вина за инцидента, въпреки че са длъжни да контролират складовете в лицето на служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към МВР. Въпреки изявленията на Найденов, скоро едва ли може да се очакват резултати и от разследващите при положение, че те все още не са готови дори с експертизата за взривовете в Челопечене преди четири години.

 

Найденов коментира обаче, че търсенето на вина в контролния орган, е "насока, която аз държа да изследваме, тъй като не е допустимо в мирно време цели градове в България да бъдат евакуирани, децата и жените да се чудят какво става, защо са тези взривове".

 

МВР е проверявало многократно складовете и не е установило нередности в тях. Въпреки това от военното министерство обявиха, че вероятно в складовете са съхранявани повече боеприпаси от разрешеното. Военният министър Аню Ангелов се мотивира с това, че складовете са проектирано по начин, който не позволява взривовете да се предават от склад на склад, а това е станало.

 

Зам.- главният прокурор обясни още, че фактическата обстановка за инцидента е установена на 99.9 на сто. Това става на фона на четиригодишното безрезултатно разследване на взривовете край Челопечене.

 

"Няма умисъл, има тотално, гротескно нарушаване на правилата за работа с подобен род боеприпаси и въобще видове биоприпаси, които не би трябвало да са там", каза още Бойко Найденов, без да става ясно с какви точно доказателства разполага.

 

Собственикът на складовете фирмата "Берета Трейдинг" продължава да твърди обаче, че базата е била изрядна.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?