Възможна е промяна на българското участие в Ирак

Полското командване, под чието ръководство ще е българският батальон в Ирак, е провел консултации за промени в местонахождението и задачата на българските военнослужещи, съобщи министерството на отбраната.

Българската страна обаче е отказала подобна промяна, тъй като батальонът не бил подготвен нея. Началникът на Генералния щаб Никола Колев посочи, че за такова нещо може да се мисли едва след четири месеца, при ротацията на българския контингент в Ирак. Полското искане за промяна на българското участие е направено след отказа на Фиджи да участва в организацията на полската зона в Ирак.

В момента не се водят никакви преговори. Всички договорености по българското участие в мисията са приключили преди две седмици, когато във Варшава е подписано споразумение за статута на контингента, казаха от министерството на отбраната.

Българският батальон от 480 души заминава на мироопазваща мисия в Карбала, като функциите му са от охрана и обезопасяване на обекти до евентуално участие в бойни действия, но само при самозащита или при защита на населението.

Промяна в сроковете на заминаване на българския контингент няма да има.

Над 13 хиляди чужди войници пристигат в Ирак

Междувременно Щабът на морската пехота на САЩ обяви националността и числеността на контингентите, които ще заменят американските морски пехотинци през септември. Многонационалните сили в зоната за стабилност, поверена на Полша, ще бъдат разположени в южноиракските шиитски провинции Наджаф, Карбала, Вавилон, Уасит и Кадисия.

Чуждестранният континент ще бъде съставен от 3200 холандци, 2500 поляци, 1644 украинци, 1321 испанци, 1130 италианци и 886 тайландци, се казва в комюнике на морската пехота.

Числеността на тези експедиционни корпуси е достатъчно голяма, за да могат те да гарантират сигурността.

Останалите контингенти ще бъдат с по-малка численост - 480 войници от България, 441 от Унгария, 360 от Салвадор, 360 от Хондурас, 300 от Доминиканската република, 205 от Румъния, 174 от Монголия, 103 от Латвия, 82 от Словения, 45 от Литва, 27 от Казахстан, 177 от Филипините и 120 от Никарагуа.

Многонационалните сили ще бъдат под командването на генерал Анджей Тишкевич, щабът ще включва офицери от САЩ, Дания, Норвегия и Холандия.

Полша е идеалната страна за тази задача, тъй като полските офицери натрупаха опит в мироподдържащите мисии на Балканите, се казва още в комюникето. Коалицията обаче търси още държави, които да се включат в мисията.

САЩ и Великобритания обявиха, че биха могли да внесат в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за Ирак, за да получат финансова и военна помощ от международната общност. Много от страните, привлечени от Вашингтон на двустранна основа (Индия, Пакистан и Турция), заявиха, че не биха изпратили войски, освен по силата на нова резолюция на ООН, предаде БТА.

САЩ осигуряват полската мисия с 250 млн. долара

Група полски войници отлетяха днес със самолет от летище край Щчечин за мисията си в Ирак. Те са част от основния контингент от 2400 полски военни, които до 11 август трябва да бъдат прехвърлени в Кувейт, откъдето след кратка аклиматизация ще поемат контрола върху полската зона за стабилизиране в Ирак, съобщи говорителят на министерството на отбраната във Варшава Еугениуш Млечак.

АП припомня, че през юли САЩ и Полша подписаха споразумение за финансово осигуряване от страна на Вашингтон в размер от 250 милиона долара за полската мисия в Ирак.

Говорителят подчерта, че от съображения за сигурност няма да се съобщават подробности за броя и времето на полетите във въздушния мост, нито ще се огласява броят на войниците в отделните самолети. Полски войници ще излитат за Ирак и от летище край Вроцлав, предаде полската агенция ПАП.

В момента на иракска територия пребивават 250 полски военни от тилова и механизирана част, които заедно с бойци от специалната част ГРОМ подготвят дислоцирането на основния полски контингент. В средата на юли от Шчечин по море за Ирак потегли оборудване за полските сили в Ирак, което скоро ще достигне своето местоназначение.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?