Възможна е размяна на акции от Бургас-Александруполис

Възможна е размяна на акции от Бургас-Александруполис

След като се подготви регистрацията на Международната проектна компания (МПК) за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис, ще се вземе решение според дела на участниците дали да се разменят акции. Това съобщи в петък пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Той обаче уточни, че засега българското правителство няма решение по този въпрос, както и че сега не е необходимо България да продава каквито и да било акции от участието си в проекта.

В началото на юни, след среща в Москва на компаниите участнички в тръбата, протекла паралелно с икономически форум в Санкт Петербург, където Гагаузов се срещна с руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко и казахстанския ресорен министър, стана ясно, че Москва натиска българските и гръцките фирми да отстъпят пълния си дял или част от него на Казахстан или на руските компании. Чрез привличането на "Казмунайгаз" Русия иска да си осигури половината количества петрол за тръбата и да обвърже Бургас-Александруполис с разширението на Каспийския тръбопровод.

От изявлението на Гагаузов става ясно, че руските компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт", които държат мажоритарния дял в съоръжението от 51 на сто, може и да се наложат при сформирането на устава на МПК да се запише размяната на акции. Българските участници са държавните "Булгаргаз" и "Техноекспортстрой", Гърция се представлява от смесеното предприятие “Прометеус”, чиито акции се притежават от “Газпром” и “Копелузос груп”.

Контролираните от Кремъл фирми искаха да получат пълния контрол върху съоръжението още в хода на преговорите по общото споразумение за строежа. София и Атина обаче отстъпиха до намаляване на дела им на 24.5 на сто и дадоха правото на "Транснефт" да е оператор на нефтопровода и да координира доставките.

Гагаузов съобщи още, че по време на срещата си с казахстанския министър е бил информиран, че Астана е предоставила проект на споразумение с България, Гърция и Русия по петролопровода Бургас-Александруполис за участие в него, без да се определят формата и начинът на това участие. Гагаузов и Христенко обаче решили, че първо трябва да се регистрира МПК, защото ако сега се включи и четвърта страна, процедурите ще трябва да започнат отново. Това означава проектът да се забави с около година и половина, допълни българският регионален министър.

Той каза още, че се очаква на 9 юли, когато в София ще се състои нова среща между акционерите, да има напредък по регистрацията на проектната компания. Гагаузов потвърди, че има предложение МПК да бъде регистрирана в офшорна зона. Изследване показало, че Холандия, Люксембург или Кипър били най-добрите места за целта, такова било и предложението на Русия.

Все още обаче не е взето окончателно решение, каза Гагаузов като посочи, че регистрацията на компанията в чисто офшорна зона не е необходима, защото се очаква МПК да е публична

Проектът е рентабилен и е осъществим, засега не се налага продажба на дела, но ако това или следващото правителство реши подобна стъпка, то тя трябва да бъде направена в най-подходящия момент и страната да получи аксималното, което заслужава, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес