Възможна ли е 4-дневна работна седмица у нас?

Възможна ли е 4-дневна работна седмица у нас?

Новината, че русенска консултантска фирма е въвела експериментално четиридневна работна седмица, провокира дебат възможно ли е и подходящо ли е това да се превърне в по-масова практика у нас.

Според специалистите тя е приложима само в някои сектори, предимно при консултантските услуги, но няма как да стане по-масова от днес за утре.

В производството цената ще е 20% намаление на заплатите

“Повече от 500 000 души са заети в преработващата промишленост. Дори да приемем, че ако се почива повече, ще дойдат на работа хората с по-добро настроение, това не важи за машините. Те не могат да се въртят по-бързо”, коментира в сряда пред бТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в Българи.

По думите му, ако се намали работното време и се изработва по-малко, съответно и ще се плаща по-малко и доходите ще намалеят с повече от 20%.

“За да се произведе същото количество, трябва да се наемат повече работници и те трябва да се съгласят да получават по-малко с 20%. Същото важи за търговията и транспорта”, обясни Велев.

Има резерви, но е нужен анализ

Според Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”, исторически погледнато намаляване на часовете на работната седмица са се случвали преди, следователно могат да се случат и занапред. “Сигурно г-н Велев си спомня, че ние ходехме на училище в събота, а родителите ни не ходеха на работа, защото работната седмица стана петдневна. Работната седмица от 42.5 часа стана 40“, припомни Манолов.

По думите обаче се изисква макроанализ, а не общо говорене по темата.

“След “мързеливите” гърци, българските работници са тези, които полагат най-много труд в ЕС на годишна база. Очевидно е, че има някакъв резерв и той е защото трудът е най-евтиният ресурс в рамките на всякакви видове производство”, каза Манолов.

Повече служители и по-високи разходи за труд

Манолов и Велев коментираха, че в администрацията и услугите ще бъде необходимо наемането на повече хора, за да не се прекъсва обслужването на бизнеса и гражданите. Особено при услугите, където се работи по 7 дни в седмицата на смени.

И двамата са на мнение, че по-малка работна седмица няма как да се случи от днес за утре във всички браншове.

Преди ден икономистът Владимир Каролев също коментира пред Нова телевизия, че при консултантските компании четиридневната работна седмица не е новост, но посочи, че това не може да се превърне в масово явление.

По-краткото работно време по света

По света по-краткото работно време е въвеждано от различни работодатели, но невинаги моделът се е оказвал успешен. В щата Юта преди години бе въведена 4-дневна работна седмица. В последствие жителите настояват да получават административни услуги и в петък и така моделът отпада.

В Швеция пък е правен експеримент за работа 6 часа дневно. Резултатът – по-доволни и здрави служители, но и повече разходи. Заради това, че е твърде скъп, моделът отпадна.

Статистиката на Евростат показва, че най-много работни часове седмично са отчетени в Обединеното кралство – 42 часа за миналата година. България е сред страните с повече работни часове – малко над 40. На другия полюс са страни като Дания и Норвегия. 

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?