Възможни са речни разливи заради обилните валежи

Възможни са речни разливи заради обилните валежи

През следващите 2-3 дни са възможни разливи на реките в северната част на България заради интензивните валежи в страната, предупредиха във вторник от Министерството на околната среда и водите. Според информацията заради пороите и гръмотевичните бури се очакват локални разливи по поречията на реките Огоста, Искър, Осъм, Вит и Янтра, както и по поречието на река Струма и притоците на река Марица в горното ѝ течение (реките Чепинска, Тополница, Въча).

 

През нощта срещу сряда водните нива в реките ще започнат да се повишават, като на места тези повишения ще са съществени, допълниха от ековедомството.

 

То припомни, че за вторник е обявен оранжев код за опасно време и по-късно през деня и през нощта срещу сряда очакваните количества валежи са между 20 и 35 л/кв.м, локално до 50-60 л/кв.м. Очакват се и градушки.

 

Най-голям риск от разливи според прогнозата е в поречията на реките Осъм, Росица и Янтра.

МОСВ изпрати предупреждение за повишено внимание до оперативните звена – Гражданска защита, Напоителни системи ЕАД и областните управители. Възложено е на басейновите дирекции да уведомят общините в най-критичните поречия.

Споделяне

Още от България