Възможни са санкции на САЩ за еврокомпании с бизнес в Иран

Джон Болтън

"Възможно" е да има санкции за европейски компании с делови отношения с Иран след оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма, заяви съветникът по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп Джон Болтън в интервю за телевизия Си Ен Ен в неделя.

"Възможно е. Зависи от поведението на другите правителства", каза той в отговор на въпрос на водещия. Болтън добави също така, че излизането на САЩ от споразумението с Иран не е предпоставка за изпращането на войници там. Той също така отрече целта на президента Доналд Тръмп да е смяна на режима в Техеран.

Политическият курс на нашата администрация е Иран никога да не се приближи до разработката на ядрено оръжие и средствата за производството му, каза Болтън. Той също така изрази вярата си, че Техеран никога не се е отказвал от стратегическото си решение да притежава ядрено оръжие.

Решението на Тръмп от 8 май да оттегли САЩ от споразумението за ядрената програма обезпокои европейските съюзници, хвърли сянка на несигурност върху световните доставки на петрол и повиши риска от конфликт в Близкия изток, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят