Служебният премиер разговаря със Станишев за изборния борд

Възможни са смени на зам.-министри, но не и ревизия на кабинета "Борисов"

За Марин Райков най-лошият сценарий е загубилите изборите да се оправдаят с манипулации

Марин Райков и Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков може да предприеме някои промени в наследените от правителството "Борисов" политически кабинети на министрите, но не и да прави политическа оценка на управлението, нито пък да създава нова временна бюрократична прослойка. Позицията си той е изразил в петък на среща с лидера на БСП Сергей Станишев, посветена на предстоящите избори и създаването на т.нар. изборен борд към служебния кабинет.

Марин Райков каза, че "няма да пропусне да отстрани тази част от политическите кабинети, с която неговите министри не искат да работят, или за които има ясни доказателства, че досегашната им дейност е допринесла за създаване на кризисни равнища в сферата на отговорност, която е била тяхна".

С това Райков даде да се разбере, че може да направи промени на титулярите на ключови позиции във втория ешелон на властта, като шефове на държавни и изпълнителни агенции, зам.-министри или ръководители на възлови звена.

В същото време подчерта, че едва ли би било целесъобразно ние да създадем една нова временна бюрократична прослойка. Няма време да направим това и да сработи този екип, ние дължим на българите оперативна и бърза реакция, заяви министър-председателят. Той добави, че за него ще е важна оценката на българите след три месеца, като основна част от тази оценка ще бъде начинът, по който ще се проведат изборите.

Очакваме от премиера Райков декларацията за честни и свободни избори да бъде подкрепена с действия, заяви лидерът на социалистите след срещата. "Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ в МВР. Няма как с това професионално ръководство на МВР да се гарантира честността на изборите", каза Станишев, който повтори и притесненията си за шефа на "Информационно обслужване". Ако се целят реални промени, няма възможност скандални заместник- министри да участват в министерствата, коментира още лидерът на БСП.

Споменахте конкретни имена и ще подчертая, че за мен е най-важно наличието на институционален подход, важното е да работят институциите, българската администрация да не спира да функционира, отбеляза Райков. Според него не е най-подходящ моментът да започне цялостно преструктуриране на това равнище от правителството.

Станишев е подкрепил идеята за създаването на Граждански изборен борд и подчерта, че в този борд трябва да присъстват неправителствени организации, които имат експертиза и които имат опит в наблюдението на изборите. "Според социологическите проучвания 60% от българите смятат, че изборите ще бъдат манипулирани. Такава нагласа създаде правителството на Бойко Борисов", коментира още лидерът на БСП.

За мен има само един негативен сценарий и това е сценарий, при който политическата сила, която губи изборите, оправдава това с манипулации, каза министър-председателят. Той увери, че възприема като своя ключова задача да се справи с този проблем. Ще бъде обсъдено по какъв начин да се проведат предстоящите избори, така че да бъдат убедителни като честност, прозрачност, така че хората да се припознаят в тези резултати, каза Марин Райков.

Той се обърна към Станишев с думите: "Вие засегнахте и темата за т.нар. наследство. Отправихте призив да направим оценка на това, което сме наследили. Няма да скрия от вас, че това е призив, който напълно разбирам, но не непременно ще последвам този призив. Политическа оценка на правителство на г-н Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя - ние няма да даваме политическа оценка и на вашето правителство. Ние ще се стремим да работим по начин, по който никой да не се усъмни в нашата безпристрастност”, каза Райков.

Няма да пристъпим към хаотични импровизации, които в стремежа си да задоволят определени чувствителности, биха хвърлили българската икономика в още по-дълбока криза, допълни той.

"Състоянието на държавата е изключително тежко. Трябва да се каже истината. Би трябвало всяко едно министерство да направи анализ на състоянието на своя сектор, това е почтеното към хората", настоя преди това Станишев и подчерта, че през последните 10 дни фискалният резерв е намалял с 1 милиард лева. Той поиска да стане публично известно какви са задълженията на болниците, колко е невърнатото ДДС към фирмите, колко са задълженията на държавата към фирмите. Анализът и публичното оповестяване на нещата е абсолютно задължително, коментира Станишев. Той е предоставил на премиера конкретни мерки, които от левицата смятат, че трябва да се предприемат спешно.

Райков от своя страна повтори, че няма да допуснат популизъм. "Напълно съм съгласен с това, че българските регулатори са недостатъчно ефективни, че те не съумяха да създадат усещане на доверие сред българската общественост”, заяви Райков, който ловко се измъкна от каквито и да е конкретни ангажименти.

Двамата със Станишев са обсъдили евентуалните антимонополни мерки, които могат да се предприемат в настоящия момент, но също така и насоката, която може да бъде дадена за работа на следващ екип. Ще бъдат анализирани предложенията на Сергей Станишев, каза Райков.

"Ще се опитаме да намерим правилния, балансиран умерен отговор на всички ваши притеснения дотолкова, доколкото това отговаря на общата нагласа на българската общественост и на изискванията, които стоят пред функционирането на нашето правителство. Напълно приемам призивите ви за една по-социална ориентация на пазарната икономика в България. Това отговаря и на моето разположение”, каза още Райков.

Той призова Станишев и за в бъдеще да имат добра комуникация в името на провеждането не само на честни и прозрачни избори, но и за създаването на една атмосфера на състезание на идеи и платформи в изборния период.

"Радвам се, че ще имам възможност да проведа подобни разговори и с другите представители на представените в нашия парламент политически сили”, каза още служебният министър-председател.

Споделяне

Още по темата

Още от България