Възможните доставки на ирански газ у нас са обсъдени в Техеран

Жечо Станков (първият най-вляво) обсъди в Иран възможностите за доставка на газ.

Възможностите за алтернативни доставки на природен газ от Иран у нас и изграждането на газовия хъб "Балкан" край Варна са били обсъдени от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и иранския му колега Хушанг Фаллахтиан в рамките на провежданата в Техеран сесия на българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която приключва в сряда.

Договорено е било възобновяването на работата на комисиите по енергетика и природен газ между двете страни. Двамата зам.-министри са изразили готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните се оператори и в областта на хидроенергетиката. Проявен е бил двустванен интерес за развитие на сътрудничеството и в газовия и нефтения отрасъл. Иран счита България за добър партньор, който може да отвори вратата за иранската продукция към европейските енергийни пазари. Обсъдени бяха възможностите и за обмяна на опит между българските и иранските компании в нефтохимичната индустрия, както и да взаимно участие в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Станков е изразил и готовност за споделяне на опита на АЕЦ "Козлодуй" за подпомагане на безопасната експлоатация на иранската атомна електроцентрала.

В рамките на смесената комисия зам.-министърът на икономиката Любен Петров е уверил Хосейн Есфахбоди, заместник-министър на промишлеността, мините и търговията на Иран и управляващ директор на Компанията за международни панаири на Иран, че правителството на България полага усилия за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между двете страни.

По думите на Петров с отмяната на ограничителните мерки срещу Иран се създават условия за пълно използване на потенциала на двустранните връзки, особено в сферата на взаимната търговия и разширяване на сътрудничеството между ЕС и Иран.

От своя страна Есфахбоди подчертал традиционно доброто сътрудничество с българското посолство в Техеран и заявил, че Компанията за международни панаири на Иран е готова да предостави на реципрочен принцип безплатни изложбени площи на панаирните изложения в Иран.

Любен Петров е обсъдил и създаването на Ирано-българска търговска камара в Техеран с Мохаммад Хазай, заместник-министър на икономическите въпроси и финансите и председател на Организацията за инвестиции, икономическа и техническа помощ. Налице са редица благоприятни фактори и неизползван потенциал за сътрудничество в търговско-икономическата област. Географската близост, добре развитите транспортни връзки, членството на България в ЕС създава нови параметри за реализиране на това сътрудничество, заявил българският зам.-министър.

Хазай акцентирал върху желанието на иранското правителство да възстанови нивото на развитие на търговско-икономическите отношения с държави като България от времето преди въвеждането на санкциите към страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?