Възможните изходи от войната в Газа

Възможните изходи от войната в Газа

Свирепите боеве в Газа между Израел и "Хамас" се засилват, опитите за постигане на примирие придобиват елементи на фарс, а в публичното говорене преобладава самохвалство. Но през мъглата на войната се провиждат няколко сценария за край на сраженията.

За момента безизходицата е бетонно здрава: докато осакатяващата блокада на Газа продължава, "Хамас" казва, че няма да спре да изстрелва на ракети по Израел - ужасяващи, но повечето неефективни, благодарение на системата за отбрана "Железен купол". Израел казва, че блокадата трябва да остане, за да пречи на терористичното правителство да внася още оръжия.

Не се оказва някакъв по-голям натиск върху нито една от двете страни да сложи край на това, дори в Газа, където повече от 1200 души, основно цивилни, бяха убити на фона на масови разрушения. Преди две седмици Египет предложи план за прекратяване на огъня, който Израел прие и който представлява връщане на статуквото от преди настоящия сблъсък. "Хамас" го отхвърли и това не предизвика много критики в Газа - толкова голяма е ненавистта срещу въздушната, сухопътна и морска блокада на ивицата, в комбинация, може би, със страха от "Хамас".

Посредническите усилия на Джон Кери претърпяха миналата седмица неуспех, докато американският държавен секретар бе подложен на недипломатични яростни критики в Израел. Той дръзна да предложи исканията на "Хамас" за вдигане на блокадата да бъдат сложени на масата за преговори. Също така игнорира новите искания на Израел - вероятно дългосрочни в най-добрия случай - групировката да се разоръжи.

Макар и да е твърде рано да се каже как ще свърши всичко това, тихата дипломация продължава. Увеличава се усещането, че не може да продължи още дълго, но все пак може. Ето няколко възможни сценария:

Израел обявява победа и се изтегля

Ако сте слушали внимателно, израелските лидери в общи линии описват сухопътната операция в Газа като насочена към разрушаването на построените от "Хамас" тунели, водещи към Израел, почти сигурно с цел нападения. Армията съобщи, че е открила и разрушава повече от 20 тунела и смята, че има още няколко. След като свърши тази работа, може спокойно да се оттегли и да обяви победа или дори едностранно прекратяване на огъня.

Може да се надяваме, че облекчението след опустошенията в ивицата Газа ще накара "Хамас" да премисли и мълчаливо да приеме връщането на старото положение: край на ракетния обстрел по Израел, край на въздушните удари и артилерийски огън срещу Газа. Това вероятно няма да проработи.

"Хамас" подложи населението на Газа на такива изпитания, че определено има усещането, че трябва да се отплати за усилията му под формата на облекчаване на блокадата. Ракетният обстрел ще продължи и бойните действия бързо ще бъдат подновени.

Въпреки някои огромни резерви, Израел може просто да окупира отново ивицата, дори това да му коства стотици военни и да поеме бремето да управлява близо 2 милиона души в Газа.

Ако ситуацията се влоши много, са възможни и по-фантастични сценарии: може би дори сили на НАТО, които да умиротворят и възстановят травматизираната ивица Газа. Вероятно няма да е нужно. В един момент "Хамас" ще изчерпи ракетите си. Но засега се смята, че има още хиляди, Израел ще продължи да отвръща на огъня и разрушенията ще продължат със седмици.

Палестинската автономия поема контрола над границата с Египет

"Хамас" иска да сложи край на блокадата, наложена от Израел след като "Хамас" спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г., бе изолиран от палестинския президент Махмуд Абас и след това завзе ивицата Газа през 2007 година. Възможни са някои не особено важни неща, като известно увеличаване на правата на рибарите за риболов в морето. Но Израел няма да позволи действителен достъп до морето или до летище, докато "Хамас" контролира ивицата Газа. Опасенията са, че дори още по-мощни ракети и оръжия могат да бъдат внесени там. Израел няма да отвори скоро и границите си за населението на Газа, тъй като добре си спомня самоубийствените нападения от преди десетилетие.

Има един възможен начин за значително облекчаване на обсадата: да бъде отворена южната граница при град Рафах към Египет и да се постави страната на ивицата Газа под контрола на Палестинската автономия, а не на "Хамас". Кайро изглежда изключително хладнокръвен към идеята да се отвори границата, но не и Палестинската автономия да поеме контрола над нея, съгласно твърдата политика на новия президент Абдел Фатах ас Сиси.

Египет не изглежда особено склонен да помага на "Хамас" срещу Израел, гледа на Газа като на нечий друг проблем и се страхува, че екстремисти от Газа може да се промъкнат, за да решават собствените си джихадистки проблеми в Синай.

Палестинската автономия на границата обаче може да се окаже победа за всички: Хамас разбива обсадата, Палестинската автономия се връща обратно в играта в ивицата Газа, Израел не е направил голяма отстъпка, жителите на Газа си отдъхват, Египет е героят. Когато прахолякът се слегне, това може да се окаже най-спасителният за престижа на страните изход.

Палестинската автономия установява контрол над ивицата Газа

В момента някакси сякаш се забравя, че блокадата бе наложена след като "Хамас" установи контрол. Вероятно намерението е било тя да бъде от една страна наказателна - стимул за хората да се разбунтуват, което се оказа нереализируемо при управлението на "Хамас" - и от друга страна да бъде попречено на "Хамас" да се въоръжи още. На този етап става дума именно за тази втора цел групировката да бъде обуздана.

"Хамас" може да отговори на блъфирането на международната общност, като приеме условията, които ѝ се поставят: да признае Израел, да се придържа към предишни споразумения и да се откаже от насилието. Тук и мълчаливо съгласие вероятно би елиминирало блокадата. Никой обаче не очаква "Хамас" да го направи, защото просто ще спре да бъде "Хамас". Така или иначе принципът е същият: няма "Хамас", няма блокада.

Базираният на Западния бряг палестински президент Махмуд Абас и "Хамас" подписаха споразумение за "правителство на националното единство" преди два месеца, което би изпълнило това на хартия - но малцина очакват сериозно "Хамас" да се откаже от контрола си над Газа. Израел яростно се бори срещу сделката, лобира за това светът да отбягва дори Абас - част от поредица от събития, които кулминираха в сегашните сражения.

По същество "правителството на националното единство" бе несполучливо, но войната може да даде на спогодбата нов живот, особено ако върви със сериозно облекчение на блокадата. За "Хамас" би било изключително трудно да се противопостави, ако бъдат прибавени и големи финансови стимули, например помощ в размер на милиарди от страните от Залива и от Запада с условието, че Палестинската автономия ще поеме управлението.

В края на краищата подкрепата, която "Хамас" среща сред обикновените жители на ивицата Газа, е свързана с подобряване на живота на хората, а не с водене на боеве с Израел до смърт. Миналата седмица германският и френският външен министър казаха, че повторно вкарване на Палестинската автономия в управлението на Газа е единственият начин да се гарантира дългосрочно примирие. Предвид относителната непопулярност на "Хамас" в региона в момента и нуждата от пари, това не е невъзможно.

Предизвикателство за Израел: той ще трябва до известна степен да се съгласи с такива амбиции, променящи хода на играта. Но ако бойци от една ръководена от Абас ивица Газа все пак намерят начин да изстрелват ракети? Вероятно тогава Израел ще се разкайва за деня, в който "Хамас" е изчезнал от сцената и заедно с него почти пълната безнаказаност на Израел да отвръща на удара с такава сила, каквато видяхме през изминалия месец.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят