Възможните сценарии след конституционния референдум в Италия

Възможните сценарии след конституционния референдум в Италия
С очакваната оставка на Матео Ренци в Италия започва период на политическа несигурност. Сега топката е в полето на президента Серджо Матарела, който има няколко възможности, oтбелязва Франс прес.
 
Вариант 1: Ренци остава на власт 
 
Веднага щом премиерът подаде оставка днес след последно заседание на министерския съвет, Матарела може да поиска от него да състави ново правителство. То може теоретично да получи вот на доверие от парламента, било със сегашното мнозинство, било с ново, в което да влезе и десноцентристката партия на Силвио Берлускони "Форца Италия".
 
Берлускони намекна преди дни за подобна възможност. Но в последното си изявление, направено рано тази сутрин, Ренци, изглежда, изключва такава хипотеза. "Идва краят на моето управление", каза той.
 
Вариант 2: Назначаване на служебно правителство
 
Това сега е най-вероятният сценарий. Матарела назначава председател на правителството, който предварително да си е гарантирал подкрепата на сегашното мнозинство или на ново, по-широко мнозинство. Вече се спрягат няколко имена, включително това на министъра на финансите Пиер Карло Падоан и на председателя на Сената Пиетро Грасо. Кабинетът ще има за задача да осигури приемане на бюджета за 2017 г. от парламента и да измени изборния кодекс преди евентуални предсрочни избори. Той може да реши да продължи работа до края на мандата на настоящия парламент, т.е. до февруари 2018 г., за най-голямо разочарование на някои политически сили като Движението "Пет звезди", което призовава за избори възможно най-скоро.
 
Вариант 3: Незабавно разпускане на парламента 
 
Това е малко вероятен сценарий, тъй като големите политически партии искат промяна на приетия миналата година избирателен кодекс, който дава допълнителни места в парламента на партията, спечелила 40 или повече процента от гласовете. Тази мярка целеше съставянето на по-стабилни правителства. Но традиционните партии се опасяват, че тя може да помогне на Движението "Пет звезди" да спечели властта и затова искат, преди насрочването на нови избори, правилата да бъдат променени и пропорционалният елемент да натежи, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?