Възможно е бъдеще "на много скорости" в ЕС след Брекзит

Възможно е бъдеще "на много скорости" в ЕС след Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на останалите държави основателки на ЕС заговориха в петък за възможно бъдеще "на много скорости" след Брекзит. По думите им някои страни се движат по-бързо от други към по-засилена интеграция, съобщи Ройтерс.

След вчерашната среща на върха на ЕС в Малта, на която всички национални лидери обсъдиха планове за формална декларация през март за бъдещето на блока след излизането на Великобритания, Меркел и други подкрепиха така наречената идея за "Европа на много скорости", която според някои правителства може да навреди на единството в ЕС след Брекзит.

Макар че имат различия по детайлите, Берлин, Париж и много от останалите 17 държави, използващи еврото, имат силно желание за още по-голямо сближаване в еврозоната след години на кризи, в които инвеститорите се усъмниха в оцеляването ѝ. Но някои страни около периферията на блока се опасяват, че ще бъде създадена система, при която едно твърдо ядро държави ще тласка ЕС към нежелани от тях политически мерки.

Последните две години, каза Меркел пред журналисти вчера във Валета, показаха, "че ще има ЕС на различни скорости, че не всички ще участват в еднакви равнища на интеграция".

Една от областите, по които между правителствата има различия за степента на интеграция, е отбраната. След излизането на заемалата дълги години скептични позиции по този въпрос Великобритания, Франция и Германия имат силно желание да развият по-тесни отношения в ЕС.

27-те лидери на държавите членки ще се срещнат с британския премиер Тереза Мей на 25 март в италианската столица Рим по случай честванията на 60-годишнината от Римския договор за основаването на Европейската икономическа общност.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че според него в декларацията, с която ще се излезе в Рим, може да се спомене за "няколко скорости" като възможен път напред, но заяви: "Европейското единство е най-важно".

Напомняйки за разделенията в блока, Оланд, който ще се оттегли от поста си през май, направи остро изказване по адрес на източноевропейските държави членки, от които Париж се оплаква, че не спазват ангажименти - като да приемат кандидати за убежище - а същевременно получават големи субсидии от Брюксел.

"Европа не е каса за пари, не е ресторант на самообслужване, където идваш и си вземаш структурните фондове или получаваш достъп до вътрешния пазар, а после не показваш никаква солидарност в замяна", каза той пред репортери. "Европа беше построена, за да бъде по-силна заедно и именно на този принцип, на това правило, трябва да се наблегне през март", допълни Оланд.

В документ с предложения за римската декларация трите страни от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) посочиха, че "различните пътища за интеграция и по-засилено сътрудничество могат да допринесат за ефективен отговор на предизвикателствата, които по различни начини стоят пред държавите членки".

По БТА 

Споделяне

Още от Европа