Възможно е Бойко Борисов да бъде победен в София

Възможно е Бойко Борисов да бъде победен в София

Г-н Асланов, защо е толкова трудно на левицата да намери подходящата кандидатура за кмет на София? Един по един номинираните за поста се отказват.

Проблемът не е нов за София. Открай време всички партии много трудно вземат решения за столицата и решението става или в последния момент или по неизбежност. Този път е по-особено, защото София е натоварена с много високи амбиции и очаквания, тъй като лидерът на най-голямата опозиционна формация ГЕРБ – Бойко Борисов, е и столичен кмет. И по всяка вероятност БСП до последно няма да се раздели с надеждата, ако може да спечели този избор, който би бил знаков както за БСП, така и за състоянието на управляващите формации.

Доколкото знам, и Националният предизборен център и Изпълнителното бюро на БСП непрекъснато приемат доклади и отчети община по община. Направени са много социологически проучвания, които помагат за ориентацията при взимането на едно или друго решение.

Но истината е, че всичко се движи с огромно закъснение във времето. Тази година имаше доста други неща, които задълго отнеха ресурси и време, поради което в тази кампания наистина се влезе с голяма закъснение.

Какво според вас ще бъде най-удачното решение на левицата за столицата?

От всички известни номинации, които са направени по линия на градската организация, има една-две интересни кандидатури с теоретичен потенциал да се противопоставят на Бойко Борисов, който, вън от съмнение, е фаворит в тази надпревара. Но не е невъзможно да бъде победен.

Той не стои чак толкова здраво и стабилно и изобщо не е сигурен победител. Това е теория, дали ще се случи на практика, зависи от кандидата, от мобилизацията, от начина на провеждане на кампанията, от неща, които понякога е трудно да се прогнозират и предвидят. Защото по време на кампания, поне в София, е имало събития, които са водели до съществено преобръщане на нагласите.

При толкова много условности на този етап всяка една прогноза би била рискована. От това, което съм видял и което е било публикувано в медиите като възможни номинации, в най-добра позиция на старта изглежда Костадин Паскалев. Дали той ще бъде убеден да се кандидатира, не мога да кажа.

Паскалев обаче публично се отказа, обяви, че не познава добре проблемите на София.

Не мисля, че това е точно така. Може би той страда от известна скромност. Някакви разговори с него са водени от страна на ръководството на БСП, но може би от негова гледна точка те не са достатъчни. Това е лично мое мнение. То не се базира само на интуиция, а и на проучвания. Като че ли тази фигура е с най-висок потенциал.

Лидерът на БСП-София Румен Овчаров твърди, че вече се водят разговори с ДПС и НДСВ за издигане на общ кандидат за София.

Влиянието на ДПС в София е символично и то не може да донесе нищо, което съществено да повлияе на вота. НДСВ има определено влияние. Донякъде участието на НДСВ в сегашната общинска власт не е компрометирано и не е обсъждано в такива резки и тъмни цветове, в сравнение с участието на други партии, включително и на БСП.

Това може би има значение, но особеността на подобни преговори и разговори е, че централите договорят нещо, което автоматично не произвежда поведение на електоралните групи. Така че наистина много зависи и зад коя личност може да стане това обединение и дали то ще е прието в същата степен, в която го приемат и избирателите. Това не е само проблем за София, а и в почти всички общини, в които се говори за някакви коалиции и се преговаря на лидерско ниво. Обикновено това трябва да се предхожда от внимателни проучвания.

По принцип аз поставям под съмнение възможността за механично обединение на електорални групи. 

Говори се, че ако се стигне до някаква обща кандидатура между БСП, НДСВ и ДПС, то тя няма да е тясно -партийна, а на известна личност, популярен бизнесмен.

Аз също мога да нарисувам два-три идеални образа. Друг е въпросът дали мога да ги уплътня с решение. Така казано звучи прекрасно, стига да се намери такава личност. Изборът на партиите, а и възможностите на партиите да убедят такива личности, не са чак толкова големи.

Как виждате ситуацията в Кърджали, там се заговори за анти-ДПС коалиция, но миналата седмица ГЕРБ вече издигна свой кандидат и тази коалиция се пропука?

Ситуацията там винаги е била особена с едно нещо. Там вотът, по правило и подчертано, е етнически. Никакви послания от София, никакви призиви на партийните централи не могат да преориентират този вот в друга посока. Страхувам се, че и на тези избори той ще си остане такъв.

Другата особеност е, че тъй като вотът ясно и отчетливо е разделен на етнически групи, борбата от двете посоки е или да се стигне, или да не се стигне до балотаж. Защото в етническо отношение българите в община Кърджали са мнозинство.

Стигне ли се до балотаж, ДПС винаги губи. От страна на ДПС усилието е да не се стигне до балотаж и всички ресурси се хвърлят в битката на първи тур и да се реши там въпросът. Колкото пъти това се е случвало, нещата са приключвали, колкото пъти се е стигало до балотаж ДПС е губело. Така ще бъде и сега. Макар че ми е трудно да се ангажирам с прогноза какво точно ще стане.

Местната организация на БСП в Кърджали настоява за единна гражданска кандидатура и затова призовават централата на “Позитано” 20...

Ако е една кандидатурата, това ще улесни ситуацията и ще повиши възможностите който и да е кандидат да стигне до балотаж. Но доколкото разбирам, вече в тази зона има разцепление, защото ГЕРБ обяви, че играе самостоятелно, а не е ясно след отказа на Боян Саръев какво ще предприеме “Атака”, така че ситуацията е пълна с неизвестности и като цяло на този етап облагодетелства ДПС.

Как гледате на позицията на СДС да се коалира с ДПС в Кърджали?

Това е някаква екзотика. СДС поначало е в странно състояние и непрекъснато ме удивлява. Ако СДС като партия е решила да напусне Кърджали, това е прекият за това да се случи и да бъде забравена завинаги в този град. Ако са казани тези неща сериозно, толкова по-зле.

Споделяне

Още от България