Възможно е част от “Галерия“ да остане секретна

Възможно е част от “Галерия“ да остане секретна

Предадените папки по разработката "Галерия” не са заведени по номера и така дори и да се разсекрети случаят няма да има никаква гаранция, че той е напълно осветлен. Това коментира бившият председател на парламентарната подкомисия за специалните служби Татяна Дончева пред БНР в неделя.

Делото "Галерия" бе образувано от ДАНС през лятото на м.г след публикации на спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Разработката, в която бяха подслушвани депутати и журналисти, допълнително подрони международния имидж на ДАНС. Според неофициална информация именно недоверието на западните партньори е мотивирало смяната на досегашния шеф на агенцията Петко Сертов.,

Дончева допълни, че според нея комисията по класифицирана информация на Цвета Маркова би могла да даде по-подробен отговор кое от кого трябва да се прави при осветляване на данните в разработката.

По думите ѝ важна подробност е, че тръгвайки от сайта "Опасните", службите “ужким от търсенето на класифицирана информация започват да търсят данни за поведението, за контактите, за отношенията между много групи лица и журналисти, а кой е източникът на сайта "Опасните" така не става ясно“.

Дончева посочи още, че голяма част от старта на разработката "Галерия” е дал Цветлин Йовчев, който пое председателството на ДАНС след като кабинетът прие оставката на бившия ѝ шеф Петко Сертов.

Споделяне

Още по темата

Още от България