Възможно е да купуваме винетки от банкоматите

Възможно е да купуваме винетки от банкоматите

Възможно е скоро да си купуваме винетки от банкоматите, съобщи в петък в Народното събрание регионалният министър Росен Плевнелиев.

Той припомни, че засега винетките се продават само от агенция "Пътна инфраструктура", а от понеделник започват продажбите на винетки и от дистрибутора – консорциума между "СИБанк" и "ВИП секюрити" "Разпространение на винетните стикери". Винетките ще се продават в над 1500 пункта, включително и бензиностанции, каси за плащане на комунални сметки, както и в някои магазини за хранителни стоки.

Над 5 милиона лева са приходите от продажбата на винетки само за първите десет дни на годината, каза Плевнелиев.

Министърът потвърди, че дистрибуторът е заявил намерение в бъдеще винетките да могат да се купуват и от банкомат, но не уточни конкретни срокове за това.

Започваме разговори с всички картови оператори. Идеята е заедно БОРИКА и банките да имаме общ софтуер, който да позволи продажбата на винетките през банкомати, са обяснили от "ВИП Секюрити" цитирани от "Стандарт".

Има ясни ангажименти в договора за винетките, че ако дистрибуторът не поддържа от всички видове стикери в съответните пунктове, ще можем да налагаме санкции, посочи Росен Плевнелиев. Той припомни, че санкциите са до 10 процента от обема на продажбите. Най-добрите продажби, реализирани от дистрибутор, са през 2008 г. и възлизат на 160 милиона лева, така че 10 процента са доста сериозна сума, коментира Плевнелиев.

Той уточни, че агенция "Пътна инфраструктура" реализира продажби на винетки за около 40 милиона лева. Такива са и заложените приходи от винетки в бюджета на агенцията – общо 200 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?