Възможно е да отпадне ограничението за работа на българи във Франция

Решението ще бъде взето есента

Има шанс ограниченията за работа за българи във Франция да отпаднат през есента. Това прогнозира в събота пред БНР сенаторката от партията на Зелените Алин Аршембо.

Тя е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството в Париж за незабавно отпадане на преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар, които сега важат до 1 януари 2014 г. 

„Надявам се да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Това поиска моята политическа група. Всъщност няма нужда от приемането на нов закон по въпроса. Той зависи пряко от решението на правителството“, обясни Аршембо.

„Резолюцията на Сената представлява просто една позиция, препоръка, но във Франция това е от голямо значение. Надявам се, ако има ясно изразено желание на мнозинството в Сената, то да помогне на френския президент и на правителството да вземат решение и да напишат писмо до ЕК, в което да се казва, че преходните ограничителни мерки във Франция отпадат. Това би могло да стане много бързо, в рамките на няколко дни.“, обясни още тя.

От сегашната забрана за работа във Франция страдат най-вече българските и румънски роми, смята сенатор Аршембо. 

„Наистина има около 4 млн. безработни във Франция, но ситуацията няма да се промени заради едва няколко хиляди българи и румънци. Аз обаче предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система. Финансово за Франция е по-добре да има легално работещи хора, отколкото те да се трудят на черно без да плащат данъци и осигуровки. Знаете ли, че само за доброволното връщане на румънските и български граждани в родината им Франция харчи годишно по 6 млн. евро. По-добре е тези няколко хиляди чужденци да работят. Така те ще имат достъп до образование и обучение за допълнителна квалификация“, обясни позицията си за резолюцията сенаторът.

Според нея заради преходните забранителни мерки сега младите българи и румънци във Франция след навършване на 16 години не могат да се ползват от възможностите за обучение, които имат останалите европейски граждани.

Споделяне

Още от България