Финансовият министър:

Възможно е да се сложи таван на някои цени

Възможно е да се сложи таван на някои цени

Възможно е държавата да сложи таван на цените на някои стоки. Това допусна финансовият министър Симеон Дянков във вторник в интервю пред Нова телевизия.

 

Това допускане е в разрез с либералните тези на Дянков, според когото държавният контрол върху цените трябва да се разпростира върху това да няма спекула.

Според вицепремиера Народното събрание можело да гласува максимални цени на някои стоки, но трябвало внимателно да се реши кои да бъдат.

"Има примери в някои държави, примерно в Съединените щати, където аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата. И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции, на по-висока цена, много внимателно се следи", каза Дянков пред Нова ТВ.

"Но това е политика, която не е определена от министерство. Определена е от общата идея, че децата винаги трябва да имат мляко. Смятам, че този тип регулации, но те трябва да минават през парламента, през закони, могат да влязат в България за някои основни типове стоки. Но трябва да се внимава за кои", допълни министърът.

По повод цените на горивата, Дянков посочи, че те са сезонна стока и през есента ще поевтинеят. Той поясни, че евентуална промяна на акциза за тях може да има от 2014 година, като преди това всички страни членки на ЕС трябва да одобрят подобно решение.

"Някъде ще са нужни и референдуми, така че е малко вероятно това да се случи, но е хубаво да се опита", поясни финансовият министър.

Финансовият министър добави още, че бюджетът за 2013 година ще бъде с акцент повишаване на пенсиите.

"Знаете, че преди седмица се говореше дали това да е пропорционално, в смисъл един и същ процент за всички, или да е прогресивно, пенсионерите с по-ниски пенсии да вземат повече. Направили сме и двата анализа, за да можем да ги предложим в парламента. И двата ще предложим в парламента. И целим с това процентът, какъвто и да е той за всеки един пенсионер, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези последни три години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009 година", каза още Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес