Възможно е до няколко седмици да има споразумение за Брекзит

Арлин Фостър

Споразумение за Брекзит е много вероятно да бъде постигнато до няколко седмици. Не може обаче в Обединеното кралство да възникват регулаторни бариери. Това заяви подкрепящата британския премиер Тереза Мей северноирландска партия, цитирана от Ройтерс.

По-малко от шест месеца преди Обединеното кралство да излезе от ЕС няма особена яснота как петата по големина световна икономика и нейният международен финансов център ще търгуват със съюза след Брекзит.

Преговорите са спъвани от въпроса как да се избягнат проверки по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, ако преговарящите страни не постигнат споразумение за Брекзит.

Мей и северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя нейното правителство на малцинството, се противопоставят на варианта Северна Ирландия фактически да остане в европейското икономическо пространство без останалата част от Великобритания.

Преди среща в Брюксел с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние водачката на ДЮП Арлин Фостър отново изрази позицията си против въвеждане на нов регулаторен или митнически режим на територията на Обединеното кралство - но заяви, че при политическа воля споразумението е възможно.

"Искам споразумение, което да е работещо за всички и смятам, че е много вероятно, ако има политическа воля, да се направи така, че то да стане факт", каза Фостър за радио Би Би Си-Ълстър. "Много се надявам, че до няколко седмици ще има споразумение", добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа