Възможно е ЕС да се провали с евроконституцията

Лидерите на Германия и Италия признаха, че срещата на върха на Европейския съюз по-късно тази седмица, чиято цел е да се одобри окончателно новата конституция за разширения ЕС, може да се провали.

След срещата си в Берлин германският канцлер Герхард Шрьодер и италианският премиер Силвио Берлускони заявиха, че главният спорен момент - колко гласа ще има всяка членка на ЕС - остава нерешен, предаде Би Би Си.

Шрьодер каза, че Германия ще продължи да настоява да се промени сегашната система на гласуване, защото смята, че страни като Испания и Полша ще имат прекалено голяма тежест.

Алтернативната система на гласуване не получи подкрепа.

Според италианския президент Силвио Берлускони, чиято страна е ротационен председател на ИС, шансовете да се стигне до положително решение по окончателния вариант на конституция на бъдещата разширена Европа, са петдесет на сто, предаде АФП.

Човекът, натоварен с преговорите, е длъжен да бъде оптимист и изразител на доверието, добави Берлускони във връзка с ролята си като ротационен президент на Европейския съюз. При всяко положение няма да се случи нищо драматично, ако не успеем да приключим работата си до края на годината. Добре би било да постигнем значителен резултат на европейската среща, но по-важно е да имаме една Европа, която наистина може да функционира, каза той.

Берлускони посочи, че през последните два дни е разговарял по този повод с френския президент Жак Ширак, с испанския премиер Хосе Мария Аснар и португалския си колега Жозе Мануел Дурау Барозу. В неделя му предстои среща с германския канцлер Герхард Шрьодер, а във вторник - с гръцкия министър-председател Костас Симитис, отбелязва АФП.

Президентът на Франция Жак Ширак разкритикува днес на пресконференция като "непоследователни" и "несъвместими" с напредъка на Европа исканията на страните, противопоставящи се на проекта за нова европейска конституция, разработен от Конвента, предаде АФП.

Междуправителствените преговори по проекта за евроконституция напредват, но въпросът е дали този напредък е в правилната посока, каза Ширак в отговор на въпрос.

Ширак подчерта, че шестте държави основателки (Германия, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция и Италия) споделят неговото убеждение и "би било мъдро да не се поставя под съмнение" институционалната архитектура, предложена от Конвента.

Страните основателки имат "дълъг опит и естествено по-значима европейска култура" от новите за ЕС централноевропейски и южноевропейски държави, изтъкна френският президент, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?