Възможно е и министри да бъдат обвинени за схемата “болница в болницата“

Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС

Разследването на прокуратурата за нарушенията в болниците може да обхване министри, зам.-министри и длъжностни лица от районните здравни каси. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник в Шумен.

“Започваме само с оглед безстопанственост, но ще се разследва дори и дейността на длъжностните лица от съответната Регионална здравноосигурителна каса или министър или зам.-министър, които са дали разрешение за осъществяване на медицински дейности при дублиращи функции с тези, с които се занимават общинските болнични заведения“, заяви Арнаудова.

В петък прокуратурата обяви, че започва разследване за безстопанственост в общо 7 болници в страната по т.нар. схема "болница в болницата", сред които и "Пирогов". Ден по-рано по същите обвинения бе задържан и директорът на районната здравна каса в Ловеч Антонио Маринов.

По подобни подозрения държавното обвинение вече образува досъдебни производства за работата на болниците във Враца и Ловеч, а в момента текат проверки и в лечебни заведения в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. При всички тях става въпрос за т.нар. схема "болница в болницата".

“Очакваме до края на март да приключи изцяло проверката, която е разпоредена в здравното министерство и тогава ще имам повече информация“, посочи Арнаудова и допълни, че се очакват повече досъдебни производства, тъй като се установява, че се касае за трайна тенденция, която е продължила повече от 7 години.

Тя обясни, че предстои да се установи не само дали договорите по схемата “болница в болницата“ са сключени законосъобразно, но и доколко са били изгодни за лечебните заведения. По думите ѝ безспорно се установява тежко финансово състояние на много болнични заведения, което се дължи не само на безстопанственост, но и на явно неизгодни сделки, които са били сключвани.

Длъжностните лица ще носят наказателна отговорност, ако са дали в нарушения на закона разрешение да се осъществява една медицинска дейност.

Проверяваният период е от 14 декември 2010 година досега. В зависимост от етапа на разследването, на датата, на която е дадено съответното разрешение, ще се установи и кои ще бъдат обвиняеми.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?