Възможно е папа Йоан Павел Втори да се оттегли, смята кардинал

Възможно е папа Йоан Павел Втори да се оттегли, заяви аржентинският кардинал Хорхе Мехия, бивш директор на библиотеката на Ватикана и бивш сътрудник на папата, цитиран от АФП.

Оттеглянето на папата е нещо възможно, предвидено в нашия устав. Всичко зависи от това дали той самият ще сметне, че собственото му състояние, положението на църквата и ситуацията в света оправдават оттеглянето му, заяви кардиналът от Ватикана за една от радиостанциите в Буенос Айрес.

Надяваме се папата да продължи напред, докогато може. Той сам ще отсъди пред Бога дали пределът е достигнат, ако усети, че силите вече не му стигат, за да изпълнява както трябва длъжността си, твърде сложна и свързана с всевъзможни проблеми, добави Хорхе Мехия.

Вече всички допускаме възможността Светият отец да се оттегли, каза в понеделник държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано.

Папа Йоан Павел Втори все още е в болница, където се възстановява от грип и за пръв път през 26-те години, откакто е начело на Римокатолическата църква, ще пропусне литургията във Ватикана за началото на Великденските пости.

84-годишният папа трябва да остане в клиниката Джемели поне до четвъртък.

Вместо него, литургията в сряда ще бъде отслужена от американския кардинал Джеймс Стафорд.

ББС отбелязва, че от Ватикана не са казали дали папата ще се включи в службата от болничната си стая. Той бе приет за лечение на 1 февруари заради проблеми с дишането.

В неделя папата се появи за кратко на прозореца на болничната си стая и отправи благословия към вярващите, събрали се пред сградата.

Откакто е в клиниката, той редовно произнасял меси за лекарите и сестрите.

Папата отдавна страда от болестта на Паркинсън и има проблеми с придвижването.

ББС цитира представители на Ватикана, според които Йоан Павел Втори не бива да се оттегля заради заболяването и може да продължи да изпълнява задълженията си дори когато вече не може да говори.

"Достатъчно е човек да може да се изразява по ясен начин", каза кардинал Марио Франческо Помпеда пред в. Ла Стампа.

Той може да се изразява добре писмено, както и чрез ясни и значими жестове, добавя кардиналът.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?