Възможно е папката в архива на ДС за агент “Гоце” да е подменена

В личното дело на агент “Гоце”, което ние изискахме от Първо главно управление на Държавна сигурност, има доклад за вербуване, доклад за съгласие, доклад за получена сума и доклад за извършена работа, съобщи в понеделник пред радио Нова Европа зам.-председателят на бившата комисия по досиетата Евгени Димитров. Той уточни, че сред разработките на “Гоце” има анализи за Македония, както и доклади за отделни македонски граждани.

Евгени Димитров съобщи, че пред бившата комисия “Бонев” тогавашният директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров е докладвал, че в архивите на бившето Първо главно за агент “Гоце” има доклад на оперативния за вербуване, доклад за съгласие, доклад за извършена работа и доклад за получена сума.

Евгени Димитров каза, че не е виждал такава папка за “Гоце”, за каквато разказва пред медиите Веселин Ангелов – друг член на комисията по досиетата. Той беше категоричен, че не е чел в Първо главно управление материала, за който говори Веселин Ангелов, а именно - че агент “Гоце” не знаел, че е вербуван и че е мислел, че работи за Министерството на външните работи.

Евгени Димитров заяви, че го смущава появата на тази нова папка и нова версия за агент “Гоце”. Това го навежда на мисълта, че документите в архива на Първо главно управление на ДС са подменени. Според него се прави последен опит дейността на комисията "Андреев" да се омаловажи, тъй като в помещението ѝ на ул. "Ангел Кънчев" в София се пазят докладите и анализите по цялата дейност, включително докладите, аудиозаписите и стенограмите от комисията "Бонев", както и дискусиите вътре в комисията "Андреев" във връзка с това, което са намерили в Първо главно за агент “Гоце”.

"Дали Веселин Ангелов не е в момента просто един инструмент да може да омаловажи и да се каже, че това, което е в комисията, въобще не отговаря на истината? Това ще бъде най-страшното и ще бъде парадоксалният цинизъм, на който ние можем да станем свидетели днес", коментира Евгени Димитров.

На въпрос дали има връзка между агент Гоце и Георги Първанов, както твърди Веселин Ангелов, Евгени Димитров отговори: "Аз съм човек, който спазва законите и се ръководи от етиката и морала. Не мога по никакъв начин да оправдая безпрецедентното поведение на Веселин Ангелов, който без закон и без основание обявява кой е човекът зад псевдонима “Гоце”." На въпрос дали това е Георги Първанов, Димитров отговори: "Г-н Ангелов го казва, което е грубо нарушение на закона. До момента никой не си е позволявал да направи това, тъй като няма законово основание."

Бившият заместник-председател на закритата комисия по досиетата каза още, че Георги Първанов не е бил изслушан в комисията "Андреев", когато е била правена проверка в навечерието на президентските избори. Както обясни Димитров, лицето, за което има данни, дори те да не са достатъчни за неговото обявяване, би трябвало да бъде извикано на разговор и да подпише декларация дали това е всичко, с което се разполага в архива, или има още нещо. Това не е станало, защото останалите членове на комисията са се възпротивили и са гласували срещу изпълнението на закона, каза Евгени Димитров. Той допълни, че дори била предложена технология лицето да не бъде викано на "Ангел Кънчев", а да бъде изслушано от комисията в Народното събрание.

Прокуратурата трябва да се самосезира за действията както на Веселин Ангелов, така и на вътрешния министър Румен Петков, който по-рано оповести имената на 11 журналисти, каза Евгени Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?