Възможно е правителство на малцинството, ако "Атака" се отметне от ГЕРБ

ГЕРБ няма да се меси в делата на разцепените "Обединени патриоти"

Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Сн.: БГНЕС

Правителство на малцинството е вариант, ако "Атака" не преподпише коалиционното си споразумение с ГЕРБ и снеме доверието си към властта, смятат ВМРО и НФСБ по повод разпада на коалицията "Обединени патриоти" (ОП). Преди ден ВМРО и НФСБ отлъчиха "Атака" от ОП, а лидерът на партията Волен Сидеров с двама от най-верните му депутати – Десислав Чуколов и Павел Шопов - и от парламентарната група. Сидеров поиска намеса на премиера Бойко Борисов, защото имало опасност от правителствена криза, но ВМРО и НФСБ твърдят, че управленската формула се запазва.

Засега Сидеров и депутатите му не са казвали какви са плановете им, а в петък не бяха и в Народното събрание. Ако "Атака" официално оттегли подкрепата си за правителството, ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще останат само със 115 депутати и няма да имат мнозинство в Народното събрание. Това не е голяма драма, тъй като и досега управляващите са ползвали "Воля" като резервен вариант за гласове при важни решения.

 

ГЕРБ няма да се меси

 

"Коалиция "Обединени патриоти" съществува. Няма причина да съгласуваме вътрешнокоалиционните си отношения с г-н Борисов. На практика това не е промяна на управленската формула", заяви пред репортери съпредседателят на парламентарната група на ОП Искрен Веселинов (ВМРО).

 

ГЕРБ е на същото мнение. "В политическа партия ГЕРБ имаме един принцип - да не се месим във вътрешните работи на други партии. Би следвало те да решат всички проблеми помежду си", каза председателят на парламентарната група Даниела Дариткова.

 

Тя разчита, че "всички са достатъчно отговорни да се придържат към коалиционното ни споразумение за управление". "Няма данни за преформатиране на управляващото мнозинство. Ако има някакви проблеми, би следвало те да се решат в големия коалиционен съвет", каза тя.

 

До момента премиерът Борисов не е взел отношение по темата, но позицията на Дариткова едва ли не е съгласувана с него. По информация на Mediapool премиерът е бил информиран предварително за намеренията на ВМРО и НФСБ, но не е знаел кога и как ще бъде изключена "Атака".

 

Допълнително споразумение или правителство на малцинството

 

Според съпредседателите на парламентарната група на ОП Искрен Веселинов и Валентин Касабов (НФСБ) пред "Атака" стои възможността да сключи споразумение с ГЕРБ за подкрепа на мнозинството.

 

"Сидеров не е част от тази коалиция ("Обединени патриоти"-бел.ред.). Ако има необходимост нещо отделно да се договаря с ГЕРБ - нека да си проведат двустранните контакти. "Атака" може да си направи един допълнителен договор и да продължат с голямата коалиция с ГЕРБ. Не сме женени като за парното. Няма вечно. Значи развод, нормално, 20 човека казаха "Не ги искаме", и край, няма драма", каза Касабов.

"Продължава управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Имало е и правителство на малцинството, нали така", уточни Веселинов.

След решението на ВМРО и НФСБ да изключат Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, останалите четирима депутати от "Атака" (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) могат да останат гражданска квота в редиците на групата, заявиха съпредседателите на групата.

"Те имат избор, тъй като ние имаме добри взаимоотношения с тях, може да останат и да се присъединят към нас, но това е тяхно решение. От тук нататък питате какво ще се случи, най-вероятно поредният сценарий с много неприятен край, ще има викане, крякане", прогнозира Касабов.

Искрен Веселинов каза още, че "Атака” никога не е имала място в малката коалиция. "Те се възползваха от обединението в момент, в който разбраха, че не могат да влязат самостоятелно в обединението. От влизането си – те в нито един момент не функционираха като част от ОП", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България