Възможно е президентско вето върху коригирания Кодекс на труда

Възможно е президентско вето върху коригирания Кодекс на труда

Възможно е президентът Георги Първанов да наложи вето на поправките в Кодекса на труда, стана ясно в неделя от отговор на държавния глава на журналистически въпрос.

Преди около две седмици депутатите решиха платеният отпуск да се ползва година за година, а натрупаните до 31 декември 2009 г. стари отпуски да важат до края на 2011 г. Народните представители също така свалиха драстично долната граница на санкциите, налагани на некоректните работодатели.

Имам сериозни резерви, но след като чуя мнението на експертите, ще имате становището ми, каза Първанов Той допълни, че е възложил на експерти да подготвят становище и обеща в понеделник до обяд да обяви позицията си. Президентът не навлезе в подробности кои текстове го притесняват.

Според приетите окончателно от парламента корекции само при важни причини, свързани с производството, работодателите ще имат право да отлагат до 10 дни от отпуска за следващата година. Натрупаните преди 2010 г. дни ще могат да се вземат до края на 2011 г., след което ще изгарят.

С поправките на долната граница на глобите за нарушаване на трудовото законодателство пък някои санкции, които преди това започваха от 10 хил. лв, вече ще тръгват от 1500 лв.

Мотивите на ГЕРБ за рязкото снижаване бе събираемостта на санкциите, тъй като в момента те били непосилни за бизнеса.

И срещу двете корекции скочиха депутатите от БСП. Те обявиха, че глобите не са за пълнене на бюджета, а имат дисциплиниращ ефект Чистенето на старите отпуски пък бе определено от социалистите като антисоциална мярка, противоречаща на конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България