Възможно е разкриването на още 17 изборни секции във Великобритания

Общият брой на секциите за гласуване извън страната, въз основа на сега действащия Изборен кодекс, ще е 307 в 71 държави. Това стана ясно в четвъртък от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

От ЦИК, по предложения на ръководителите на дипломатически представителства, са решили да увеличат броя на секциите, според сега действащото законодателство. В Германия не бе получено разрешение за гласуване извън сградите на посолства и консулства и затова там ще се откриват повече секции в дипломатическите представителства. В Берлин секциите се увеличават от 1 на 2, в Мюнхен от 1 на 3, а във Франкфурт от 1 на 2. Увеличени са и секциите в Мадрид - от 1 на 3. Открива се още една секция и във Виена и там стават 2.

В Турция са събрани подписи за откриване на 41 секции, въпреки, че от там са получени почти 9000 заявления. Повечето от тях са дошли в последните 2 дни, но са разпределени равномерно по населени места. Законът обаче разрешава само 35.

От ЦИК смятат, че няма да имат проблеми с евентуалното откриване на повече секции във Великобритания, след приемането на промените в Изборния кодекс, които се подготвят от парламента.

Според сега действащия вариант на Изборния кодекс в чужбина могат да се откриват до 35 секции в държава. Секции се откриват, ако бъдат подадени 60 заявления за населено място. Депутатите са на път да свалят ограниченията за откриване на секции в страни от ЕС, след като в сряда това бе решено от правната комисия на парламента. Ако текстовете бъдат окончателно приети, вероятно ще се стигне до откриване на допълнителни секции във Великобритания, тъй като българите там са подали заявления, достатъчни за разкриването на 52 изборни бюра. В момента там са разкрити 35 секции.

Споделяне

Още от Президентски избори

Какво очаквате да свърши служебното правителство?