Възможно е САЩ да станат обект на "кибернетичен Пърл Харбър"

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета предупреди, че е възможно САЩ да станат обект на "кибернетичен Пърл Харбър", като чуждестранни хакери може да извадят от строя енергийната, финансовата и транспортната система на страната, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в петък.

В мрачната си оценка за потенциалните рискове пред САЩ Панета каза, че кибератаките са в състояние "да парализират и шокират страната и да придадат съвършено нов смисъл на нейната уязвимост". В реч пред бизнесмени в Ню Йорк шефът на Пентагона отбеляза, че Китай и Русия развиват своя кибернетичен потенциал, а напредък в тази насока прави и Иран.

"Те могат да извадят от релсите влакове, натоварени със смъртоносни химикали. Те могат да заразят водата на големи градове или да спрат подаването на електроенергия в големи части на страната", каза Панета. Като екстремна заплаха той посочи възможността хакери да нанесат щети на ключови военни и комуникационни мрежи.

Лион Панета не каза кой именно би извършил такива нападения, но по-нататък в словото си посочи, че САЩ трябва много да засилят диалога и прозрачността с Китай относно неговите кибернетични разработки, за да се предотвратят "недоразумения и погрешни оценки".

Като пример за осъществена кибернетична атака министърът на отбраната даде проникването на вирус в компютрите на саудитската петролна компания "Арамко", вследствие на което важни файлове бяха подменени с американско знаме, обхванато от пламъци. На подобна кибератака бе подложена компанията "Гас ъв Катар",

Вече е имало случаи, когато чуждестранни хакери са подлагали на изпитание инфраструктурата на САЩ, като са прониквали в системите за контрол в химически, електрически и водни инсталации, припомня "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от Свят