Възможно е в "Южен поток" да влезе трети партньор

Възможно е в "Южен поток" да влезе трети партньор

Допълнително споразумение за проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" подписаха шефовете на руската компания "Газпром" и на италианската ЕНИ Алексей Милер и Паоло Скарони в присъствието на президентите на двете страни  Владимир Путин и Романо Проди, предаде РИА Новости в четвъртък.

Анексът касае създаването на съвместно предприятие за проектирането на тръбата, в което на паритетен принцип ще бъдат разделени акциите между двете компании. Дружеството трябва да се сформира до 15 януари2008 г., се посочва в съвместно изявление на партньорите. То трябва да завърши маркетинговите изследвания и разработката на технико-икономическата обосновка на проекта до края на 2008 г. Първите доставки по газопровода се очаква да тръгнат през 2013 г.

"Днешното събитие се явява свидетелство за по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между нашите компании. Уверен съм, че новата газопроводна система, която ще отговаря на най-съвременните екологични и технологични изисквания, значително ще повиши сигурността на енергоснабдяването на целия европейски континент", казва Скарони.

На свой ред главата на "Газпром" добави, че подписаното допълнение към меморандума е добър пример за интеграцията в името на потребителите от европейските страни. "Обединявайки усилията и опита си, ние ще можем успешно да реализираме този мащабен проект в полза на надеждното и дългосрочно газоснабдяване на европейските клиенти", посочи Милер.

Засега "Газпром" и ЕНИ ще си делят по 50 на сто в проектната компания, но на следващ етап от подготовката на технико-икономическата обосновка е възможно включването на трети партньор, каза Скарони. Той не уточни какъв е минималният дял, който ЕНИ би искала да запази за себе си, пояснявайки, че тази тема все още не е обсъждана.

Общата стойност на инвестициите за строежа на "Южен поток" се оценяват на над 10 млрд. долара.

Подписаният през юни меморандум за сътрудничеството между руската и италианската компании за реализацията на новия газопровод определя сътрудничеството в областта на проектирането, финансирането,  строителството и управлението на тръбата.

"Южен поток" ще върви по дъното на Черно море от руската компресорна станция "Береговая" до българското крайбрежие. Общата дължина под вода ще е около 900 км, а дълбочината, на която ще се положат тръбите, е над 2 км. Капацитетът ще е 30 млрд. куб.м.

За строителството на наземния участък се разглеждат няколко различни маршрута, минаващи по териториите на стари-членки на Европейския съюз.

"Газпром" и EНИ вече реализират съвместно проекта "Син поток", който от 2003 г. доставя между 5 и 7 млрд. куб. м руски газ в Турция.

Двете компании имат и споразумение за стратегическо партньорство, според което руският концерн получи правото от 2007 г. да доставя директно природен газ на италианския пазар. До 2010 г. количествата поетапно ще бъдат увеличавани до 3 млрд. куб. м.

Споделяне

Още от Бизнес