Възможно е военно положение във Великобритания при Брекзит без сделка

Британските депутати може да останат без ваканция, за да се одобрят всички закони

Възможно е военно положение във Великобритания при Брекзит без сделка

Британското правителство е започнало консултации за увеличаване на броя и продължителността на дебатите в парламента, за да си осигури достатъчно време за приемане на всички необходими текстове преди Брекзита, предаде Франс прес в неделя.При необходимост депутатите ще останат без ваканция, а ако все пак 29 март дойде без да има сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз, в страната може да се въведе военно положение.

"Осъзнаваме, че графикът ни притиска и за да се подсигурим, започнахме предварителни разговори за удължаване на времето на заседанията, в случай че това се окаже нужно", каза за АФП правителствен говорител.

До датата на Брекзита, 29 март, дебатите биха могли да продължават до полунощ в понеделниците, да бъдат удължени с близо пет часа във вторниците или да се състоят в петък, когато обикновено няма заседания. Що се отнася до ваканцията на парламента от 15 до 24 февруари, тя може да бъде отменена, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Всички депутати ще имат възможност да обсъдят и гласуват всяко удължаване на графика.

Знаем, че е необходимо съгласуване с работния график на депутатите в избирателния им район, както и с личния и семейния им живот, който също е важен, каза говорителят.

От 13-те закона, които трябва да бъдат приет преди Брекзита, пет вече са обнародвани, а осем предстои да бъдат гласувани. Дебатите по някои от тях обаче, като текстовете за околната среда и за грижата за благото на животните, още не са започнали, сочат данните на мозъчния тръст Институт за управление.

"Струва ми се, че с подкрепата на двете камари - на общините и на лордовете, с добра воля и решителност, все още можем да приемем тези закони навреме", заяви пред ББС министърът, отговарящ за връзките с парламента, Андреа Ледсъм.

Наред с това, по информация на в. "Сънди таймс", "Даунинг стрийт" разглежда възможността за въвеждане на военно положение в случай на обществени вълнения при евентуален Брекзит без споразумение.

В рамките на закон от 2004 г. за гражданска отбрана и действия при кризисна ситуация, може да се реши да бъдат въведени полицейски час, забрани за пътуване или да бъде разположена армията, за да не се допуснат евентуални размирици.

"Министър-председателката заяви, че може да има сътресения в случай на напускане без сделка. Като отговорно правителство обаче ние вземаме всички съответни мерки да сведем тези сътресения до минимум и да се погрижим страната да е подготвена", каза правителствен говорител.

Великобритания разполага с опцията да използва военно положение за справяне с масови безредици, до каквито може да се стигне при Брекзит без сделка, но това не въпросът, върху който правителството фокусира вниманието си, заяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че
Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще остане отворена след Брекзита, като гаранция за мир в някога неспокойния регион.

Европа носи колективна морална отговорност да направи всичко по силите си, за да се избегне възобновяване на конфликта, заяви Тимерманс. Той добави, че така и няма да разбере защо много британски депутати се отнасят толкова небрежно към този въпрос.

Няма начин да приема ситуация, в която жертваме Ирландия. Европа не постъпва така, каза в интервю за ДПА вицепрезидентът на ЕК. Той подчерта, че предпазният механизъм за границата в Ирландия (гаранция, че ирландската граница ще остане отворена, ако Великобритания не постигне дългосрочна търговска сделка с ЕС) трябва да е стриктен и да няма срок. В противен случай това не е предпазен механизъм, подчерта той.

Някои поддръжници на Брекзита се опасяват, че предпазната клауза ще наложи на Лондон прекалено голямо обвързване с ЕС, припомня ДПА. Депутатите в Лондон все още не успяват да решат какво да правят, а до крайния срок за напускане на съюза остават само девет седмици.

Тимерманс каза, че е възможно удължаване на срока за напускане на ЕС, но Великобритания трябва да каже на страните членки "за колко дълго, с каква цел", както и да стигне до решение, подчерта той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят