Възможно е второ увеличение на цената на водата в София

След като цената на водата в София поскъпна с 9.25% от 1 януари, е възможно в течение на годината да има и второ увеличение, ако столичната община одобри допълнителни инвестиционни проекти на фирмата - концесионер "Софийска вода". Това прогнозира днес столичният кмет Стефан Софиянски, цитиран от БТА.

От началото на тази година кубик питейна вода за домакинствата в София струва 0,83 лв., а за фирмите - 0,91 лв. И след увеличението цената на водата в София остава една от най-ниските в България, коментира Софиянски.

Анализът на разходите и инвестиционните предложения на концесионера "Софийска вода" е предоставен на столичния кмет и на комисията по инфраструктурата към Столичния общински съвет. Увеличението, влязло в сила от 1 януари, е одобрено по 10 показателя, сред които са инфлацията, издръжката на мониторинговото дружество "Омонит", такса "водоползване", повишени цени на тока и горивата, както и 22 млн.лв. годишни инвестиции по концесионния договор, обясни заместник-кметът Иван Гечев.

Той добави, че има допълнителна инвестиционна програма, направена по молби на граждани. Проектите по тази програма не са включени в приоритетите за 2004 г., а стойността им надхвърля 70-80 млн.лв. Според Гечев, в момента се водят разговори със "Софийска вода" за допълнителни проекти за 18 -19 млн.лева.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: