Възможно е затваряне на автогари

Цялостна проверка на всички автогари в страната започват инспекторите от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в сряда. Късно вечерта предишния ден стартът на проверките даде ресорният министър Александър Цветков, посещавайки автогарата във Варна, където по-рано през деня обсъди с автопревозвачи проблемите в сектора.

Възможно е да се стигне и до затваряне на автогари, ако се установи, че не спазват изискванията за гишета, чакални, санитарни помещения за пътниците, маркировка, разполагане на разписания и текуща информация за превозите.

При проверките, които ще продължат един месец, инспекторите ще издават предписания на автогарите, които не спазват задължителните условия и ако не си отстраня, тогава ще се стига до санкции затваряне на обектите.

Целта на акцията е да се провери реалното състояние на всички автогари в страната, тъй като подобна цялостна проверка до момента не е извършвана. Тази проверка ще даде нужната информация за предприемане на адекватни и бързи мерки за подобряването на състоянието и условията в автогарите, както и услугите, предлагани на гражданите и фирмите в тях.

Нормативната уредба изисква от автогарите да имат чакалня с места за сядане и тоалитна, гишета за продажба на билети, сектори за тръгване и пристигане на автобусите и ако са повече от два, да има звукова уредба за информация. В помещенията трябва да има и разписание с цени на билетите за различните дестинации и часовник, посочват от транспортното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?