Възможно ли е новото поколение арабски лидери да е фактор за промяназа близкоизточния мир?

Възможно ли е новото поколение арабски лидери да е фактор за промяназа близкоизточния мир?

Администрацията на Тръмп обмисля нови подходи за облекчаване на израелско-палестинския конфликт, основани на преговори със зараждаща се сунитска арабска коалиция на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания.

Джаред Къшнър, старши съветник в Белия дом и зет на президента, посети лидерите на четирите страни по време на близкоизточна обиколка тази седмица. Той се придружаваше от специалния пратеник Джейсън Д. Грийнблат и заместник-съветника по националната сигурност Дина Пауъл. Групата остана с надеждата, че новото поколение арабски лидери е потенциален фактор за промяна, заяви служител от администрацията.

Принц Халед бин Салман, саудитският посланик във Вашингтон, се изказа оптимистично за преговорите с Къшнър. Той заяви, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, по-възрастният му брат, "е оптимист от гледна точка на поетия от Тръмп ангажимент да постигне справедлив и траен мир между Израел и палестинците". Той допълни, че тазседмичната визита е "подсилила уважението на саудитските и други арабски представители към Къшнър и неговия екип, който организира визитата на Тръмп в кралството през май".

Първата стъпка в новата палестинска стратегия включва Газа, която под управлението на Хамас е най-непреклонният противник на Израел. Умерената сунитска коалиция се опитва да сближи Хамас с Египет и ОАЕ и да раздалечи групировката от Катар, който от години е неин основен финансов спонсор.

Целта е да се посредничи за обединяване на Газа с палестинската власт под ръководството на президента Махмуд Абас, така че обединената палестинска власт да представлява всички палестинци. Това би било ключова стъпка към подновяване на по-широки преговори.

Правителството на Тръмп, изглежда, предвижда стратегия "отвън навътре" за пробив в палестинско-израелската безизходица. Надеждата е САЩ да събере заедно израелските лидери с лидерите на основните арабски страни на мирна конференция. Необичайно тесните връзки на Тръмп и с Израел, и с арабските страни от Персийския залив са част от тази стратегия.

Мохамед Дахлан, палестинец от Газа, който сега живее в ОАЕ, е главният посредник. Той посети Газа и организира финансирано от ОАЕ хуманитарно подпомагане в сътрудничество с Яхия ас Синуар, шефът на Хамас в Газа. Планът е да се предостави икономическа и социална подкрепа чрез Египет и с благословията на Израел, което може да смекчи контрола на хардлайнерите.

"И двамата осъзнахме, че е време да намерим изход", в Газа, каза Дахлан за Асошиейтед прес миналия месец след среща със Синуар, негов приятел от детството.

Помощта на Дахлан за Газа, както се твърди, включва 15 милиона долара месечно за храна и социално подпомагане на семействата плюс неуточнена допълнителна сума за електричество и вода, ми каза арабски представител. Израел е позволил гориво и други доставки да минават от Египет през граничния пункт Рафах, което е знак за мълчаливо съгласие.
Дахлан и емиратските му съмишленици имат по-големи планове. Той каза за АП, че ОАЕ са обещали да финансират проект за електроцентрала със 100 милиона долара, която да бъде построена от египетската страна на границата и да помага за захранване на Газа. Въпреки че Дахлан е дългогодишен съперник на Абас, служители на САЩ настояват, че те не желаят да подкопават позициите на лидера на палестинската власт.

Наред с усилията в Газа е налице по-широка визия за рестартиране на палестинския мирен процес, разчитайки на съюза на умерените сунитски лидери. Йорданският крал Абдула Втори и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси вече са установили широки, приятелски отношения с Израел. Мохамед бин Зайед, престолонаследникът и военният министър на ОАЕ, и саудитският престолонаследник принц Мохамед нямат официални дипломатически контакти с Израел. Но имат общ враг в лицето на Иран.

МБС, както е известен саудитският престолонаследник, направи някои прибързани стъпки, които му докараха неприятности, включително войната в Йемен. Но той е готов да поеме рискове на реформаторския фронт, включително като отправи предизвикателство към религиозната върхушка в кралството. Принц Халед, саудитският посланик, каза, че МБС смята, че решаването на палестинския проблем и мирът с Израел са "от съдбоносно значение за Близкия изток".

"Това младо, динамично ръководство предоставя благоприятни възможности, които може би не са съществували преди", заяви посланикът на ОАЕ във Вашингтон. Белият дом очевидно споделя това виждане.

Що се отнася до решаването на израелско-палестинския спор, 50-те години история на миротворчески усилия за съжаление ни напомнят, че нова инициатива може би няма да проработи. А и вътрешните проблеми на Тръмп отслабват способността му да се възползва от постигнатото от Къшнър. Но трябва да кажем: възможностите за търговия, инвестиции и сътрудничество в сигурността между Израел и арабите никога не са били толкова големи.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?