Възможно ли е Русия отново да помогне на френската крайна десница

Възможно ли е Русия отново да помогне на френската крайна десница

Пари и как да ги намериш. Тези два въпроса от години мъчат крайнодесния кандидат за президент на Франция Марин льо Пен.

Сега, когато ковчежникът на нейния Национален фронт (НФ) заяви, че се търсят "навсякъде" 20 милиона евро, необходими за финансиране на предстоящите предизборни кампании, Льо Пен може да се обърне към Русия – отново.

Въпреки че във Франция е забранено партиите да получават дарения от чужбина, заемите не са. И все пак такъв вариант би бил сериозна авантюра за една партия, чиито финанси вече внимателно се проверяват.

Заради предполагаеми нередности при финансирането вече бяха предприети няколко разследвания, предстои дело срещу няколко партийни функционери, а през 2014 г. руска банка отпусна заем за НФ и това породи тревога, че Москва може би оказва влияние на френската демокрация. Да не говорим за решението на американските власти от миналата седмица да наложат санкции и да изгонят руски дипломати във връзка с кибернамеса в президентските избори в САЩ.

Френският Национален фронт казва, че е жертва на кампания за очерняне и отбелязва, че и други кандидати са имали финансови проблеми.

Льо Пен твърдо отрича да има чуждо влияние върху партията ѝ и търсенето на финансиране извън Франция би трябвало да се отхвърли като вариант, ако не беше приятелското ѝ отношение към Русия и - както казват партийни функционери - отказът на френски банки да отпускат заеми на противопоставящия се на имиграцията Национален фронт.

Парите са необходими за финансиране на кампаниите за президентските избори през април (и втория тур през май) и парламентарните през юни. Хора от партията отрекоха появилите се в последно време съобщения, че вече е получен нов кредит от руска организация - но и никой не отрича, че партията може да поиска такъв.

"Търсим навсякъде. Работим дискретно", каза партийният ковчежник Валеран дьо Сен Жуст пред Асошиейтед прес. НФ се нуждае от 20 млн. долара за предизборните си кампании и част от тази сума вече е набавена, каза той в интервю по телефона. Не е изключено да бъдат отправени молби за предоставяне на финансиране към различни източници, включително Русия, Обединените арабски емирства и дори САЩ, заяви Сен Жуст.

Той посочи още, че партията е взела назаем 9 млн. евро през 2014 г. от Първа чешко-руска банка - малка банка, чийто лиценз беше отнет тази година. Други руски банки също биха могли да разгледат възможността за нов кредит.

Москва ухажваше крайнодесните партии в Европа в кампания за изграждане на влияние след изострилото се напрежение между Русия и Запада заради Украйна и гражданската война в Сирия. Някои лидери като Льо Пен се срещаха с влиятелни хора както в Москва, така и на приеми в посолства в подчертано дружелюбна атмосфера. Същото направиха и водачите на унгарската антисемитска партия "Йоббик" и Австрийската партия на свободата.

Визията на Льо Пен включва идея за Европа от "Атлантика до Урал", която да приобщи Русия, вместо да упражнява натиск върху нея заради авторитарната политика на Владимир Путин.

Нагласите започнаха да се променят в полза на Москва и някои политици от традиционните партии - като се почне от френския консерватор Франсоа Фийон, един от фаворитите за президентския пост, до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп - са за по-приятелски подход към Москва.

Намирането на начини за набиране на средства стана нещо като лайтмотив в кампанията на Льо Пен да превърне НФ в алтернатива на традиционните политически партии - а това доведе и до конфликти със закона.

Партийният ковчежник Сен Жуст е един от седемте души, срещу които беше образувано дело за черни каси. Льо Пен не е замесена, но беше засегната репутацията на партията, както и на два концерна, управлявани от приятели на Льо Пен-старши. Твърди се, че те са помагали да се набират средства чрез сложна система, която според правораздавателните органи е незаконна.

"Ще бъда оправдан", каза Сен Жуст. "Не сме направили абсолютно нищо нередно."

Все още няма дата за делото, но съдебен източник каза, че е малко вероятно тя да бъде насрочена преди изборите, за да се избегне "намеса в демокрацията".

В момента обаче съществува безпокойство, че всякакви нови опити за привличане на заеми от руски банки ще са именно такава намеса и ще направят Франция уязвима за влияние от Кремъл.

"Шири се някаква русофобия, която вече води и до теории на конспирацията", заяви във вторник пред телевизия "И теле" вторият човек в НФ Флоран Филипо.

Американското разузнаване подозира, че под егидата на Москва са извършени хакерски пробиви в частни имейли с цел намеса в политическите процеси в САЩ в полза на Тръмп - Путин отрече и неотдавна заяви, че хакерите може да са действали отвсякъде.

Доброто отношение към Русия като геополитически подход има дълбоки традиции в семейство Льо Пен. Жан-Мари льо Пен, съоснователят на НФ, дъщеря му Марин и племенницата ѝ Марион Марешал-Льо Пен са направили многобройни посещения в Москва през последните години. На конгреса на партията през 2014 г. имаше гости от Русия.
Марин льо Пен дори заяви в интервю през май за френската секция на "Ар ти", телевизия, близка до Кремъл, че Франция може да признае Крим за руски, ако бъде избрана за президент.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха след руското анексиране на Крим през 2014 г. и избухналите боеве между подкрепяните от Москва сепаратисти и украинските правителствени сили.

Френският сатиричен и разследващ седмичник "Канар аншене" миналата седмица публикува откъси от писмо на американския конгресмен републиканец Майк Търнър, член на Специалната комисия за разузнаването към Камарата на представителите, в което изразява безпокойство от отношенията между Путин и Льо Пен. Той иска от Джеймс Клапър, директора на Националното разузнаване на САЩ, допълнителни сведения във връзка с масираната дезинформационна война, водена срещу Щатите и всички страни, чиито интереси са в разрез с тези на Русия.

В цитираното от "Канар аншене" писмо е споменато изказването на Льо Пен за Крим и се твърди, че партията ѝ е поискала през февруари заем от Русия в размер на 30 млн. долара. Управляващите социалисти във Франция незабавно поискаха разяснения и казаха, че посочената сума е "астрономическа".

Ковчежникът Сен Жуст нарече появилите се твърдения "странни". Да се търси заем още през февруари е доста рано, заяви той и добави: "Винаги съм казвал, че искаме максимум 20 млн. евро. Повече не са ни нужни".

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?