Възможността за химическо нападение във Великобритания е по-близо

Британският държавен министър за сигурността и икономическата престъпност Бен Уолъс

Възможността за терористично нападение с химически или биологически оръжия се приближава, заяви британският държавен министър за сигурността и икономическата престъпност Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

"Виждам заговори, при които единственото ограничение за амбицията на нашите противници е тяхното въображение", каза Уолъс на конференция по сигурността в Лондон.

"В момента, когато говоря, терористите продължават да проучват нови начини да ни убиват по нашите улици: химическите и биологическите оръжия се придвижват по-близо. Те разработват по-добър арсенал. Трябва да сме подготвени за деня, който може да дойде на нашите улици тук", заяви той.

Миналата година във Великобритания бяха извършени пет нападения, които властите определиха като терористични и при които загинаха 36 човека. Четири от тях бяха дело на ислямистки бойци.

Според полицията са осуетени други 17 заговора, а националното ниво на заплаха остава "сериозно", което означава, че се смята, че има голяма вероятност за нападение.

"Тези неща се използват на бойното поле, а това, което се използва на бойното поле, в крайна сметка ще бъде приспособено за употреба на родна земя", каза ръководителят на полицейските сили за борба с тероризма Нийл Басу по повод коментара на Уолъс за химическите и биологическите оръжия.

"Затова той е също толкова загрижен, колкото мен, че това са заплахи, които трябва да приемаме много сериозно, и трябва да направим така, че да сме правилно подготвени, за да противодействаме на тази заплаха", заяви Басу.

Британските служби за сигурност се тревожат от хората, които напускат Великобритания, за да се бият за "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а после се връщат и донасят познанията, които са придобили на бойното поле.

Уолъс каза, че около 900 британци са отишли да се сражават в Сирия и Ирак. Малко под половината от тях са се върнали, а над 150 са загинали.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?